Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Słodycze i przekąski

Ela Hurek: Miłość do pieczenia mam w genach

– Miłość do pieczenia mam w genach. Moja babcia dużo piekła, mama również. Zapach świeżego ciasta towarzyszył mi w domu od dziecka. – wspomina Ela Hurek. Rudzianka specjalizuje się w przygotowywaniu urodzinowych tortów artystycznych, ale ma także niebanalne pomysły na wypieki. Z powodzeniem rozwija własną markę „Ooo Ciastko". Pod tą nazwą znajdziemy vlog, na którym dzieli się swoimi pomysłami i przepisami.

Ela Hurek: Miłość do pieczenia mam w genach
fot. materiały prasowe

– Elę odkryłem w sieci. Po sukcesie programów z Adamem Borowiczem, postanowiłem pokazać szerszej publiczności kolejny talent kulinarny, tym razem z branży cukierniczej – mówi Tomasz Dziedzic, twórca i producent m.in. formatu telewizyjnego „To je Borowicz. Podróże ze smakiem".

Wegańskie i bezglutenowe raffaello, tarta pomarańczowa, pączki dyniowe, wegańska tarta z daktylowym toffi, bananami i kremem kokosowym, jaglany sernik kokosowy z czekoladą, tarta z kremem pâtissière i karmelizowanym jabłkiem, ciasto marchewkowe ze słono-słodką masą z orzechami – to tylko niektóre wypieki z bogatej listy cukierniczych pomysłów Eli Hurek. – Inspiracji szukam wszędzie: w internecie, na szkoleniach, w książkach, słucham tego, co mówią inni. Oczywiście czerpię też sporo z własnych doświadczeń. Później próbuję to wszystko „przerobić" na swoje potrzeby i połączyć w coś nieoczywistego. Uwielbiam próbować nowych smaków – podkreśla. Zdarza się, że jedno ciasto jest sumą kilku lub kilkunastu przepisów.

Jej cukierniczą specjalnością są artystyczne torty urodzinowe m.in. dla dzieci, będące także nie lada wyzwaniem dla autorki, bo przecież ci najmłodsi klienci są zawsze najbardziej wymagający i do bólu szczerzy w recenzjach. – Pierwszy taki tort przygotowałam na roczek córki. A potem karuzela zamówień ruszyła – mówi szefowa „Ooo Ciastko". – Wypiekami zaczęłam się bawić... z nadmiaru wolnego czasu. Byłam wtedy w pierwszej ciąży. Mąż – pierwszy tester nowych smaków – był wtedy w rocznej delegacji. Jako „słomiana wdowa", szczęśliwa posiadaczka dyplomu magistra inżyniera – specjalisty do spraw zarządzania jakością – zabijałam nudę właśnie pieczeniem, a moje wypieki zanosiłam do pracy. Bardzo smakowały koleżankom i kolegom, co stało się impulsem do działania – wspomina.

Z czasem, hobby stało się dla niej sposobem na życie. – Poważnie zaczęłam myśleć o profesjonalnym zajęciu się wypiekami, gdy wróciłam do pracy z urlopu macierzyńskiego po urodzeniu drugiej córki. Najpierw pojawił się pomysł na kawiarnię. Były poszukiwania lokalu, przygotowywanie biznesplanu, kalkulacje. Masa papierkowej roboty do ogarnięcia! Wtedy dostałam propozycję współpracy z firmą kateringową. Na początku były to małe zlecenia, pojedyncze torty lub ciasta. Jednak rozwój był na tyle duży, że w przeciągu roku z małych zamówień obsługiwałyśmy imprezy firmowe na 100 i 200 osób. To było osiemnaście miesięcy mojego rozwoju zawodowego w branży cukierniczej. Ale... zapragnęłam zrobić kolejny krok naprzód. Tak pojawiło się „Ooo Ciastko" – moja własna firma, trzecie dziecko – uśmiecha się Ela.

Pod szyldem „Ooo Ciastko" – coraz mocniej obecnym na śląskich stołach– planuje dotrzeć do jeszcze szerszego grona odbiorców. Przepisy Eli można będzie śledzić na vlogu: www.ooociastko.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ciastka RSS ALERT    /    Ela Kurek RSS ALERT    /    ciasta RSS ALERT    /    Ooo Ciastko RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.234.214.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.