Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Elis chce podbić polski rynek chałwy i sezamków

  • Autor: Paweł Jachowski, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-11-2014, 13:21
Elis chce podbić polski rynek chałwy i sezamków
Chałwa Deniz, jedna z dwóch głównych marek rozwijanych dotychczas przez firmę Elis

Przed dwoma miesiącami gdyński producent chałwy tureckiej oraz miazgi sezamowej Elis przejął od syndyka za 3 mln zł zakład w tym samym mieście należący wcześniej do spółki Drob-kartel. Dzięki temu firma chce zdecydowanie zwiększyć swoje moce produkcyjne, wejść do kolejnych sieci handlowych, jak również wzbogacić portfolio o kilka nowości - zdradził serwisowi portalspozywczy.pl Adam Savas Eski, specjalista ds. rozwoju w Elis.

Powierzchnia produkcyjna nowego zakładu Elis wynosi ok. 3 tys. mkw., podczas gdy cała przejęta działka liczy sobie ok. 17 tys. mkw. Ta inwestycja pozwoli spółce mniej więcej na podwojemie mocy produkcyjnych. Obecnie Elis wytwarza dziennie ok. 3 ton chałwy oraz 3 ton miazgi sezamowej.

Produkty istniejącej od 2002 r. firmy można znaleźć już w wielu sieciach handlowych, takich jak Tesco, Auchan, Real, Netto, Kaufland i Carrefour. Wszystkie obecne tam artykuły są towarami brandowymi (Chałwa Sułtan i Chałwa Deniz). Dzięki zwiększonym możliwościom, wynikającym z poprawy mocy produkcyjnych, Elis liczy na rozpoczęcie współpracy także z jedną z dużych sieci dyskontowych. Produkty, które do niej trafią, również nie będą sprzedawane jako private label.

Większe moce produkcyjne przełożą się także na innowacje w portfolio spółki. Elis od trzeciego kwartału 2015 r. zamierza produkować chałwę bio, chałwę dietetyczną, chałwę do smarowania oraz sezamki. Produkty te przeznaczone będą na rynek polski.

- Jesteśmy jedynym producentem chałwy w Polsce, który wytwarza ten produkt ręcznie, według tradycyjnej, tureckiej receptury. Są w Polsce firmy, produkujące więcej chałwy niż my, ale recepturę mają inną - tłumaczy Adam Savas Eski.

Elis to firma rodzinna, rozwijana przez ojca i dwóch synów. Biznes w Polsce rozkręcali w latach 90. ubiegłego wieku, importując słodycze z Turcji. W 2002 r. przejęli zakład produkcji chałwy w Gdyni, a w 2006 r. zaczęli produkować również miazgę sezamową (której połowa trafia na eksport).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH