Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

FC Pszczółka dzięki nowej fabryce zawalczy o rynek wyrobów czekoladowych i eksport (zdjęcia)

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-11-2017, 16:43
FC Pszczółka dzięki nowej fabryce zawalczy o rynek wyrobów czekoladowych i eksport (zdjęcia)
Aleksander Batorski, prezes FC Pszczółka fot. materiały prasowe

Fabryka Cukierków Pszczółka, wchodząca w skład grupy kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej, oficjalnie otworzyła nowy zakład produkcyjny, którego budowa kosztowała 153 mln złotych. FC Pszczółka dzięki niemu chce zawalczyć o rynek wyrobów czekoladowych i stać się ogólnopolską marką, rozpoznawalną przez konsumentów w całym kraju. Chce też rozszerzyć eksport.

- Jestem przekonany, że będziemy w stanie wypracować mocną pozycję na rynku wyrobów czekoladowych. Fabryka otwiera przed nami zupełnie nowe możliwości, które zamierzamy w pełni wykorzystać. Chcemy stać się ogólnopolską marką, rozpoznawalną przez konsumentów w całym kraju - mówi Aleksander Batorski, prezes Fabryki Cukierków Pszczółka.

Dzięki nowemu zakładowi Pszczółka rozszerzyła swoją ofertę o nowe produkty. Klienci, oprócz znanych i lubianych od lat karmelków, mogą spróbować także pralinek, cukierków czekoladowych oraz galaretek. Pierwsze produkty pojawiły się już na sklepowych półkach. FC Pszczółka zapowiada, że sukcesywnie będzie wprowadzała kolejne nowości.

Na sklepowych półkach pojawiło się już sześć nowych cukierków. Są to Czekoladowe Sympatie – pralinki z nadzieniem o smaku śmietankowym i orzechowym w kształcie kul, Czekoladowe Fantazje, czyli pralinki z delikatnym kremem o smaku kokosowym, adwokatowym, kawowym oraz pistacjowym. Wśród nowości są także trufle Piknikowe i czekoladowe Michaśki oblane deserową czekoladą.

Widząc rosnące zainteresowanie produktami funkcjonalnymi i prozdrowotnymi, „Pszczółka” rozwija w swojej ofercie też cukierki wzbogacone o cenne składniki dla zdrowia. Przykładem mogą być karmelki Musss Plus z dodatkiem  wit. C i magnezem oraz cukierki czekoladowe Pychałki, czyli truskawkowe cukierki z chrupkami, oblane czekoladą, które zostały wzbogacone o magnez i wapń.

Kolejną zupełnie nową kategorią cukierków, która powiększyła ofertę „Pszczółki” są galaretki, a wśród nich owocowe galaretki w cukrze – Słoneczne z owocowymi sokami i witaminą C.

Dzięki uruchomieniu nowoczesnego zakładu produkcyjnego i rozszerzeniu portfolio o nowe produkty, FC Pszczółka będzie mogła konkurować z największymi firmami z branży czekoladowej. Możliwe będzie rozszerzenie eksportu m.in. o tereny Europy Zachodniej. Prowadzone są także rozmowy z kontrahentami m.in. z Chin, Korei Południowej, Stanów Zjednoczonych, Hongkongu, Kanady. Obecnie produkty z lubelskiej fabryki trafiają do sklepów m.in. w Dubaju, Azerbejdżanie, Jordanii, Estonii i Szwecji. Pszczółka planuje także rozwój dystrybucji.

W związku z budową fabryki oraz rozszerzeniem produkcji o nowe kategorie słodyczy, zatrudnienie w firmie wzrosło o ok. 70 proc. - obecnie pracuje tu 195 osób. FC Pszczółka planuje kolejne przyjęcia do pracy.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH