Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Fifor uruchomił zakład produkujący słone przekąski

  • Autor: PAP
  • Data: 06-10-2014, 17:06
Fifor uruchomił zakład produkujący słone przekąski
(fot. Fotolia)

250 osób zamierza zatrudnić firma Fifor Polska, która w Radomiu uruchomiła zakład produkujący słone przekąski, m.in. chipsy i chrupki. Dla Radomia i okolic to ważna inwestycja, bo w powiecie radomskim bez pracy pozostaje ok. 28 proc. mieszkańców.

Zakład o powierzchni blisko 15,5 tys. m kw. został wybudowany na terenie Podstrefy Radom Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Do końca roku znajdzie tutaj pracę 150 osób.

"Do 2018 roku firma planuje zatrudnić w sumie około 250 pracowników" - poinformował PAP z-ca dyr. generalnego spółki Fifor Jerzy Głowacki W związku wysokim bezrobociem w powiecie radomskim (28 proc.), Fifor współpracuje z miejscowym urzędem pracy i stara się zatrudniać głównie mieszkańców Radomia i okolic.

Dyr. Powiatowego Urzędu Pracy w Radomiu Józef Bakuła podkreślił, że pośredniak stara się wspierać każdego inwestora, który tworzy w Radomiu nowe miejsca pracy. Kiedy Fifor poszukiwał pracowników, urząd pracy zorganizował giełdę pracy. "Nowy pracodawca otrzymał też pieniądze na staże i refundację stanowisk pracy" - dodał szef radomskiego pośredniaka.

Spółka Fifor Polska związana jest ze znanym na polskim rynku producentem słonych przekąsek - Star Foods. Założycielem i dyrektorem generalnym obydwu firm jest Epaminontas Mitzalis.

Głowacki podkreślił, że zakład w Radomiu skupi się na produktach marki własnej, tj. chipsach ziemniaczanych, chrupkach kukurydzianych, orzechach smażonych i prażonych oraz prażonych ziarnach słonecznika.

Obecnie Fifor dostarcza swoje produkty firmie Jeronimo Martins Polska do sklepów Biedronka oraz Grupie Handlowej PL Plus, do której należą takie sklepy jak Piotr i Paweł, SPAR i Topaz. "W przyszłości planujemy dostarczać produkty do pozostałych sieci handlowych, jak również eksportować nasze produkty do krajów Unii Europejskiej i na Wschód" - dodał Głowacki.

Od stycznia 2015 r. firma planuje uruchomienie w zakładzie w Radomiu kolejnej linii chipsów ziemniaczanych. Ponieważ - jak podkreślił Głowacki - w związku ze wzrostem produkcji wzrośnie zapotrzebowanie na ziemniaki do 180 ton na dobę, firma zamierza je kupować u lokalnych grup producenckich. Obecnie 90 proc. surowców (ziemniaki, kukurydza, folia i opakowania), jakie wykorzystuje w produkcji, pochodzi z Polski.

Zakład w Radomiu rozpoczął działalność w połowie sierpnia. Na 10 października zaplanowano jego oficjalne otwarcie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH