REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sierpc: "Miodobrania w skansenie"

  • Autor: PAP
  • Data: 05-07-2014, 12:07

Podbieranie miodu z uli, jego odwirowywanie i odsklepianie wosku, a także zakładanie węzy, czyli ramki z wytłoczonymi kształtami komórek pszczelego plastra będzie można zobaczyć w niedzielę w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu podczas "Miodobrania w skansenie".

REKLAMA

Imprezie towarzyszyć będzie m.in. wystawa "Pszczelarstwo", prezentująca dawne i współczesne akcesoria do hodowli pszczół i pozyskiwania miodu, a także występy folklorystyczne - poinformował PAP dyrektor muzeum Jan Rzeszotarski.

"Przedstawimy cały proces miodobrania, czyli wszystkie czynności wykonywane przez pszczelarzy, począwszy od podbierania miodu z uli, poprzez odsklepianie wosku, po odwirowywanie pszczelich plastrów w specjalnych wirówkach. Będzie możliwość uczestniczenia w pracy pszczelarzy, ale także degustacji miodu" - powiedział PAP Rzeszotarski.

Pokazy miodobrania odbywać się będą w zabytkowych zagrodach i pasiekach na terenie skansenu. Tam też będzie można zobaczyć różne rodzaje uli, w tym najstarszy, ul kłodowy, drążony w pniu drzewa. W intencji pszczelarzy odprawiona zostanie uroczysta msza święta w przeniesionym do skansenu, a pochodzącym z XVIII wieku, kościele z Drążdżewa.

"Pszczelarstwo, które ma długą tradycję, to ciężka praca, ale i pasja. Chcemy, by miodobranie w skansenie było ciekawą formą spędzenia wolnego czasu, a przy okazji imprezą edukacyjną" - podkreślił Rzeszotarski. Dodał, że jednocześnie z pokazami w ramach miodobrania w poszczególnych zagrodach prezentowane będą zanikające już współcześnie zawody, jak: szewc, kowal i wikliniarz.

Na ziemiach polskich pszczelarstwo, jako zorganizowana hodowla pszczół w specjalnie przygotowanych pasiekach z ulami, pojawiło się ok. X wieku. Wywodzi się ono wprost z istniejącego już 500 lat p.n.e. bartnictwa, polegającego na doglądaniu i hodowli pszczół w barciach, czyli w wydrążonych na ten cel pniach drzew, głównie w lasach. Pszczelarstwo i bartnictwo współistniały aż do XIX wieku. Według szacunków, w kraju pasieki posiada obecnie ok. 35 tys. hodowców.

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu powstało w 1971 r. Początkowo działało jako placówka etnograficzna. Rozbudowywane w kolejnych latach wraz ze skansenem zajmuje obecnie obszar ponad 60 ha. Znajduje się tam m.in. kilkanaście zagród i budynków, w tym chałupy, wiatrak, kuźnia i karczma, stanowiące przykłady typowej zabudowy wiejskiej Mazowsza z XIX i XX wieku.

W 2008 r. na terenie placówki otwarto nowoczesny kompleks muzealno-wystawienniczy: amfiteatr, budynek wstawienniczy, stajnię i magazyn zbiorów. Z kolei w 2011 r. udostępniono tam do zwiedzania ścieżkę edukacyjno-przyrodniczą z ponad 100 gatunkami i odmianami drzew i krzewów.

W Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu kręcone były sceny do kilku filmów, m.in. "Szwadronu", "Pana Tadeusza oraz "Ogniem i mieczem".

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH