Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Słodycze i przekąski

Instytut IBPRS opracował mieszankę do produkcji lodów funkcjonalnych

Specjaliści z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Zakładu Technologii i Techniki Chłodnictwa opracowali na zlecenie firmy Getak’s pierwszą na świecie mieszankę do produkcji lodów. Zawiera ona kazeinian wapnia oraz naturalny enzym pochodzenia mikrobiologicznego transglutaminazę. Technologia pozwala na produkcję lodów o obniżonej zawartości tłuszczu i laktozy przy podwyższonej zawartości białka oraz podwyższonej odporności na topnienie.  Ruszyły prace przygotowawcze do budowy zakładu produkcyjnego – informuje IBPRS.

Instytut IBPRS opracował mieszankę do produkcji lodów funkcjonalnych
fot. Shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl/pr
Data: 19-06-2018, 13:59

– Instytut w swoich działaniach łączy naukę i biznes oraz wychodzi naprzeciw potrzebom rozwojowym przemysłu. Instytut bezpośrednio pomaga zwiększać konkurencyjność firm pomagając tworzyć nowe,  innowacyjne produkty. Takie działanie jest gwarancją innowacyjnego rozwoju polskiej gospodarki – mówi Dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, prof. dr hab. inż. Artur Hugo Świergiel.

Dzięki odpowiedniemu doborowi składników mieszanki specjalistom Instytutu udało się opracować recepturę i technologię wytwarzania lodów o podwyższonych wartościach odżywczych pozwalających na zakwalifikowanie ich do segmentu żywności funkcjonalnej. Żywność taka – w zamyśle producentów i regulatorów rynku – ma przyczyniać się do poprawy parametrów biochemicznych i metabolicznych w organizmie oraz wpływać na ograniczenie rozwoju chorób cywilizacyjnych. Skład mieszanki lodowej, a także sposób wytwarzania lodów opartych na nowej recepturze zostały zgłoszone do patentu.

– Posiadana wiedza i wieloletnie doświadczenie pracowników Zakładu w zakresie technologii lodów i deserów mrożonych, dawały nam gwarancję osiągnięcia pożądanych efektów. Badania obejmowały opracowanie składu mieszanki lodów, jak również technologii ich wytwarzania tak, by zaoferować produkt zaspokajający zidentyfikowane potrzeby odbiorców – mówi Mieczysław Osys, wiceprezes zarządu Getaks Sp. z o.o.

– Uważamy, że asortyment rynkowy produktów lodowych, które dedykowane byłyby smakoszom dbającym o linię oraz konsumentom przykładającym wagę do zdrowego odżywiania oraz osób z nietolerancjami wciąż nie jest wystarczający – dodaje.

Krajowy rynek lodów nieprzerwanie rośnie. Według Euromonitor International w tym roku zanotuje wzrost o kolejne 2,5 proc. i osiągnie wartość ponad 1,82 miliarda złotych. Polska jest piątym największym producentem lodów w Unii Europejskiej. W pierwszych trzech kwartałach 2017 r. eksport zwiększył się o 23 proc. do ok. 51 tysięcy ton, a jego wartość wyniosła 104 mln EUR (21 proc. więcej niż przed rokiem).

więcej informacji:

lody RSS ALERT    /    lody funkcjonalne RSS ALERT    /    żywność funkcjonalna RSS ALERT    /    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego RSS ALERT    /    IBPRS RSS ALERT    /    Elżbieta Polak RSS ALERT    /    Mieczysław Osys RSS ALERT    /    Artur Hugo Świergiel RSS ALERT    /    GETAK`S RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • glutem 2018-06-20 08:53:20
    kazeinian wapnia oraz transglutaminaza - mniam, pyszności
  • technolog 2018-06-26 09:10:46
    A nie łatwiej, prościej i zdrowiej użyć inuliny z Wpc/Wpi -efekt ten sam a cena niższa.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.240.143
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.