REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kakao najdroższe od czterech lat. Cukier znów zaczął tanieć

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 24-11-2015, 13:40
Kakao najdroższe od czterech lat. Cukier znów zaczął tanieć
fot. Shutterstock

Ostatni tydzień przyniósł niewielkie podwyżki notowań kakao, a rynek wyczekuje informacji z Afryki Zachodniej, gdzie zlokalizowane są główne rejony uprawy ziarna - donosi FAMMU/FAPA.

REKLAMA

W Londynie kakao podrożało o 1 proc. do 2265 BGP/t, a w Nowym Jorku o 1 proc. do 3340 USD/t. W relacji rocznej notowania w Nowym Jorku były wyższe o 18 proc., a w Londynie o 21 proc. Powodem podwyżek są mniejsze dostawy z Wybrzeża Kości Słoniowej, które w połączeniu z niekorzystnymi warunkami pogodowymi w tym raku stawiają pod znakiem zapytania wysokość tegorocznych zbiorów kakao. W Londynie ziarno jest obecnie najdroższe od czterech i pół roku.

Pierwsze tygodnie listopada przyniosły dużą zmienność notowań cukru na giełdach. Słabnący w październiku trend wzrostowy mógł zostać wyhamowany. W połowie trzeciego tygodnia listopada 2015 roku cukier biały był notowany na londyńskiej giełdzie po 390,8 USD/t, a cukier surowy w Nowym Jorku po 319 USD/t. Ostatni tydzień przyniósł przecenę, a cukier surowy stracił 1,5 proc., biały zaś 1,8 proc. (biorąc jednak pod uwagę zmianę kontraktu, odnotowano wzrost rzędu 1,9 proc.).

Na notowaniu cukru największy wpływ mają obecnie informacji z Brazylii, gdzie pogoda utrudnia zbiory, oraz rosnące prognozy deficyty na światowym rynku cukru. Wielu analityków podkreśla, że nagromadzone przez siedem lat nadwyżki produkcyjnej zapasy będą skutecznie hamować podwyżki, jakie niesienie ze sobą zapowiedź deficytu. W tym duchu można także oceniać niski wolumen realizacji grudniowego kontraktu na biały cukier.

Kontrakt terminowy na biały cukru w Londynie z dostawą na grudzień 2015 roku został zrealizowany na 44,8 tys. ton cukru (896 lotów). Odbiorcami są Louis Dreyfus Commodities (496 lotów) i RCMA Commodities (400 lotów). Całkowita wartość dostawy to 17,7 mln dolarów. Cukier pochodzi przede wszystkim z Indii i Gwatemali. Wolumen dostawy jest bardzo niski.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 605) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH