Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Lody prozdrowotne hitem ostatnich miesięcy. Producenci stawiają na innowacje

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 26-06-2017, 09:24
Lody prozdrowotne hitem ostatnich miesięcy. Producenci stawiają na innowacje
fot. pixabay.com

Na polskim rynku przybywa lodów stworzonych dla osób z alergiami pokarmowymi oraz różnymi nietolerancjami. Tak zwane lody prozdrowotne są hitem ostatnich miesięcy.

Producenci żywności prześcigają się w produktach bez laktozy i glutenu. Na sklepowych półkach znajdziemy już bezglutenowe makarony, mąki, przyprawy, ciastka, wędliny i gotowe dania, a także bezlaktozowe mleko, jogurty czy sery.  Także producenci lodów coraz chętniej wypuszczają na rynek desery, które mogą bez obaw jeść osoby z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi.

Pierwszy tego typu produkt posiadający certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej pojawił się na rynku już w 2016 roku. Waniliowe lody wypuściła firma „Anita”  z Działoszyna. Lody były jednym z najlepiej sprzedających się deserów firmy w 2016 roku. Sukces zachęcił producenta do wprowadzenia wiosną 2017 nowego smaku, tym razem czekoladowego. 

Lody waniliowe i czekoladowe to nie jedyne mrożone desery „Anity” posiadające licencję produktu bezglutenowego. W 2016 roku firma dostała taką licencję na 13 swoich mrożonych deserów, w tym m.in. na dostępne już na rynku lody na bazie smoothie Smooth Ice oraz lody jogurtowe z sorbetem mango-marakuja Muuu. – To część oferty, która w najbliższych latach będzie się rozwijać. Dostrzegamy tworzący się rynek na tego typu produkty, a także narastające potrzeby rynku będące efektem większej świadomości dietetycznej wśród Polaków – mówi producent.

Ale nie tylko charakterystyczny przekreślony kłos pszenicy przyciąga konsumentów. Wprowadzone w 2016 roku lody bez glutenu „Anita” pozbawiła także laktozy. Tym samym tworząc pierwszy na rynku deser lodowy, który mogą jeść zarówno osoby z celiakią, jak również z nietolerancją i alergią na laktozę. Lody powstały na bazie płynnego mleka, z którego usunięto cukier mleczny. Możliwe to było dzięki dodaniu do nich laktazy, czyli naturalnego enzymu stosowanego do rozkładu laktozy.

Zdaniem producenta, trend prozdrowotny na rynku lodów będzie się rozwijał w najbliższych latach. - Podobnie jak w przypadku innych produktów bezglutenowych i bez laktozy mamy dziś na rynku konsumenta, który z chęcią sięga po tego typu produkty. To nisza, która jest dziś bardzo chłonna na nowości, jakie pojawiają się w tym segmencie. Rosnąca popularność różnych diet, a także większa świadomość nietolerancji pokarmowych i alergii dodatkowo napędzają zainteresowanie produktami – podkreśla Grzegorz Mordalski, właściciel firmy.

Jak szacuje Euromonitor International do 2018 roku wartość polskiego rynku lodów wzrośnie aż do 1,82 mld złotych. W 2016 roku statystyczny Polak wydał na lody średnio 45,20  zł, o blisko 2 zł więcej niż przed rokiem. W tym roku te wydatki mają znów wzrosnąć – prognozuje Euromonitor. – Rynek lodów nieustannie się rozwija, szuka także nowych pomysłów na siebie i swoje produkty. Ostatnie lata przynoszą szczególnie dużą różnorodność. Na popularności bardzo zyskują nowości, nie tylko te bez glutenu i laktozy, ale także sorbety, mrożone jogurty, lody na bazie smoothie czy na świeżej śmietanie – podsumowuje Mordalski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • super 06-07-2017, 16:16:
Super, że się zmienia, mam nadzieję że nie poprzestaną na tym. Laktoza w mleku to pikuś - gorsze jest te 20 hormonów, które walą kobietom ich własną gospodarkę hormonalną :) A mleko roślinne również laktozy nie ma - naturalnie. Tak samo z cukrem, który w połączeniu ze słabą dietą sprzyja rozwojowi grzybicy, otyłości, zaburza równowagę biologiczną w jelitach. Świetnie byłoby, gdyby w sklepach można było kupować rzeczy, które nam nie szkodzą (a pomagają, to już w ogóle!). Ja się na razie ograniczam do działu owoców i warzyw, uprzednio mocząc je w kwasku i sodzie, żeby wymyć opryski :)) Ale trzymam kciuki, żeby przetworzone jedzenie nie było aż tak słabej jakości jak teraz. Trudno poza płatkami owsianymi znaleźć zdrowe śniadaniowe płatki, soki pozbawione witamin, też sam cukier, jogurty nie dość że nabiał to też cukier pakują, słodycze - wszystko tłuszcz palmowy i cukier. Da się jeść pysznie a bez śmieci, ale dopóki kultura nam wmawia (m.in. asortymentem w sklepach) że "wypośrodkowanie jest ok", "nutella to energia na cały dzień", "kubuś waterrr to woda", "mleczna kanapka zdrowa dla twojego dziecka", to będziemy mieć dalej plagę cukrzycy, otyłości, chorób serca i nowotworów. Nie, nie jest, nigdy ludzie tak nie jedli jak my dzisiaj:) Niestety wszystko to pieniądze, porad dietetycznych szuka się na portalu z badaniami, a nie w reklamach w telewizji, głosujmy portfelem!
  • Ag. 28-06-2017, 08:34:
Od kilku lat czekam na lody bez cukru i bez szkodliwych dla zębów i trzustki zamienników.
  • FitMark 27-06-2017, 09:43:
A gdzie wzmianka o lodach proteinowe ? To są prawdziwe produkty prozdrowotne

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH