Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Słodycze i przekąski

Mintel: deklarowane spożycie lodów familijnych w Polsce spadło w 2016 r.

Strona 3 z 3

- Historycy zajmujący się żywnością przypisują wynalezienie lodów Chińczykom; do Europy — konkretnie do Włoch — przywiózł je zaś Marco Polo, wracający z podróży po Dalekim Wchodzie. W XXI w. zachodni producenci lodów znów coraz częściej spoglądają na Wschód, szukając tam inspiracji pozwalających pobudzić sprzedaż.

Z pewnością warto zwrócić uwagę na tempo, w jakim rozwija się rynek lodów w Indiach. Niskie spożycie jednostkowe lodów dostępnych w handlu świadczy o fascynujących możliwościach w tym (drugim na świecie pod względem liczby ludności) kraju; producenci lodów nie powinni jednak lekceważyć konkurencji ze strony sprzedawców ulicznych – mówi Alex Beckett.

Popularność lodów w krajach Wschodu faktycznie rośnie: w 2016 r. co trzeci nowy produkt z tej kategorii (32%) wprowadzono na rynek w regionie Azji i Pacyfiku. W 2013 r. odsetek ten wynosił 26%. Co więcej, udział nowych lodów wprowadzonych na rynek w Ameryce Północnej zmniejszył się w tym samym okresie z 19 do 14%.

Konsumenci z Zachodu, wyraźnie zainteresowani innowacjami produktowymi, coraz częściej szukają lodów o smakach inspirowanych kuchnią Wschodu. Aż 20% Włochów, 17% Polaków, 16% Francuzów, 12% Hiszpanów i 11% Niemców chciałoby spróbować lodów zawierających bardziej egzotyczne składniki, takie jak wasabi, zielona herbata czy szafran.

- W Stanach Zjednoczonych lody mochi, japoński deser z mrożonego ciasta ryżowego z lodowym nadzieniem, będą w 2017 r. zyskiwać coraz większą popularność. Zainteresowaniem amerykańskich mediów cieszą się również rolowane lody tajskie, często typowane na kolejny przebój w świecie deserów. Warte uwagi innowacje w kategorii lodów pochodzą też z Bliskiego Wschodu. Przykładem są choćby tradycyjne lody z Syrii i Libanu zwane booza. Mają one jedną wyraźną zaletę, która powinna zyskać uznanie na całym świecie: bardzo wolno się topią - podsumowuje Alex Beckett.

    

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

lody RSS ALERT    /    rynek lodów RSS ALERT    /    rynek lodów w Polsce RSS ALERT    /    spożycie lodów RSS ALERT    /    Mintel RSS ALERT    /    lody bez laktozy RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.76.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.