Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mondelez na FRSiH: Musimy współpracować na rzecz bezpieczeństwa żywności

  • Autor: AW/portalspozywczy.pl
  • Data: 09-11-2017, 09:01
Mondelez na FRSiH: Musimy współpracować na rzecz bezpieczeństwa żywności
Krzysztof Skierkowski, członek zarządu, Mondelez International RD&Q Sp. z o.o; fot.: PTWP

– Co roku w Stanach Zjednoczonych na skutek zatruć żywnością umiera 5 tysięcy ludzi. W Polsce udokumentowanych zatruć żywnościowych jest 80 tysięcy. W rzeczywistości jest ich jednak znacznie więcej. Poszczególni producenci żywności – i mali, i duzi – powinni opracowywać standardy bezpiecznej produkcji i uzyskiwać w tym od pomoc od państwa – mówił Krzysztof Skierkowski, członek zarządu Mondelez International, podczas X FRSiH.

Podczas debaty "Naturalność, jakość, bezpieczeństwo – trzy filary produkcji i promocji polskiej żywności" Krzysztof Skierkowski podkreślał, że bezpieczeństwo konsumenta i bezpieczeństwo żywności to najważniejsze ze wszystkich standardów.

Członek zarządu Mondelez przytoczył dane, według których co roku w Stanach Zjednoczonych na skutek zatruć żywnością umiera 5 tysięcy ludzi. W Polsce udokumentowanych zatruć żywnościowych jest 80 tysięcy. W rzeczywistości jest ich jednak znacznie więcej. 

–  Jeżeli my jako przemysł spożywczy wspólnie nie będziemy współpracować na rzecz bezpieczeństwa żywności, to cały czas nasi konsumenci będą potencjalnymi ofiarami zatruć żywnościowych – przestrzegał prelegent X FRSiH.

Jego zdaniem nowo utworzone agencje kontroli nie powinny nękać zakładów wizjami lokalnymi, tylko współpracować dużo wcześniej i pracować nad tym, co można zrobić, by w danym zakładzie produkcja była bezpieczna.

– Ewentualnie wizyta kontrolerów może być ostatnim etapem. Dużo wcześniej powinno się współpracować, żeby ustalić normy współdziałania. To jest współdziałanie nas wszystkich na dobro konsumenta. Jesteśmy przemysłem, z którego owoców codziennie korzysta 38 mln obywateli, w tym naszych dzieci. My powinniśmy ustalać standardy i później tych standardów przestrzegać – apelował.

Krzysztof Skierkowski, członek zarządu Mondelez International RD&Q Sp. z o.o, był jednym z prelegentów debaty "Naturalność, jakość, bezpieczeństwo – trzy filary produkcji i promocji polskiej żywności", która odbyła się 6 listopada 2017 r. w ramach X Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 912) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH