Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mycie urządzeń jest kluczowe dla bezpieczeństwa wyrobów

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-09-2016, 10:43
Mycie urządzeń jest kluczowe dla bezpieczeństwa wyrobów
fot. ZPC Mieszko SA

W związku z tym, że procesy mycia i dezynfekcji maszyn, urządzeń i pomieszczeń produkcyjnych mają bardzo duże znaczenie w całym systemie zapewnienia higieny produkcji, a każdy proces produkcyjny jest specyficzny ze względu na używane surowce i etapy technologiczne oraz parametry technologiczne, do każdego procesu produkcyjnego podchodzimy w sposób indywidualny w celu zapewnienia ściśle określonej tzw. czystości fizycznej i mikrobiologicznej produktów – mówi serwisowi portalspożywczy.pl Mariola Kleszczewska, dyrektor ds. Jakości i Bezpieczeństwa ZPC Mieszko S.A.

Dla każdej linii produkcyjnej czy urządzenia są opracowane instrukcje mycia, które określają bardzo szczegółowo: sposób postępowania w zakresie mycia i dezynfekcji danego urządzenia czy linii produkcyjnej, używane środki chemiczne i stosowane dozwolone stężenia środków chemicznych, jak również sposób kontroli skuteczności mycia i warunki dopuszczenia linii do produkcji.

Podkreśla, że kluczowa jest efektywna współpraca miedzy działami. Instrukcje mycia maszyn i urządzeń czy pomieszczeń są opracowywane w zespołach pracowników różnych działów: produkcyjnego, technicznego, jakości czy BHP, gdyż tylko wtedy dysponujemy wszechstronną wiedzą w tym zakresie.

- W celu utrzymania poziomu higieny na ściśle ustalonym, wymaganym poziomie, dla każdej linii produkcyjnej, urządzenia lub obszaru produkcyjnego, magazynowego czy pomieszczeń socjalnych opracowane są harmonogramy mycia. W harmonogramach mycia jest ściśle określona częstotliwość mycia, zawsze określana na podstawie wyników badań mikrobiologicznych – mówi Mariola Kleszczewska.

Po zakończeniu procesów mycia dokonuje się oceny skuteczności mycia (metodą mikrobiologiczną) linii produkcyjnej, czy urządzenia i tylko wtedy, gdy stan higieniczny jest zgodny z ustalonymi wymaganiami, możliwe jest rozpoczęcie procesu produkcyjnego.

- Właściwy sposób prowadzenia procesów mycia, odpowiedni dobór środków chemicznych oraz badanie czystości linii produkcyjnych i urządzeń po zakończeniu procesu mycia pozwalają na odpowiednie przygotowanie linii produkcyjnych i pomieszczeń do produkcji. Tym samym umożliwiają wytwarzanie produktów w otoczeniu wolnym od zanieczyszczeń – zaznacza dyrektor ds. Jakości i Bezpieczeństwa ZPC Mieszko S.A.

W stosowanych procesach mycia linii produkcyjnych, maszyn, urządzeń i pomieszczeń dążymy do tego, aby stosowane systemy mycia zapewniały najwyższe standardy higieniczno-sanitarne oraz bezpieczeństwo zdrowotne produktów – dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH