REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mycie urządzeń jest kluczowe dla bezpieczeństwa wyrobów

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-09-2016, 10:43
Mycie urządzeń jest kluczowe dla bezpieczeństwa wyrobów
fot. ZPC Mieszko SA

W związku z tym, że procesy mycia i dezynfekcji maszyn, urządzeń i pomieszczeń produkcyjnych mają bardzo duże znaczenie w całym systemie zapewnienia higieny produkcji, a każdy proces produkcyjny jest specyficzny ze względu na używane surowce i etapy technologiczne oraz parametry technologiczne, do każdego procesu produkcyjnego podchodzimy w sposób indywidualny w celu zapewnienia ściśle określonej tzw. czystości fizycznej i mikrobiologicznej produktów – mówi serwisowi portalspożywczy.pl Mariola Kleszczewska, dyrektor ds. Jakości i Bezpieczeństwa ZPC Mieszko S.A.

REKLAMA

Dla każdej linii produkcyjnej czy urządzenia są opracowane instrukcje mycia, które określają bardzo szczegółowo: sposób postępowania w zakresie mycia i dezynfekcji danego urządzenia czy linii produkcyjnej, używane środki chemiczne i stosowane dozwolone stężenia środków chemicznych, jak również sposób kontroli skuteczności mycia i warunki dopuszczenia linii do produkcji.

Podkreśla, że kluczowa jest efektywna współpraca miedzy działami. Instrukcje mycia maszyn i urządzeń czy pomieszczeń są opracowywane w zespołach pracowników różnych działów: produkcyjnego, technicznego, jakości czy BHP, gdyż tylko wtedy dysponujemy wszechstronną wiedzą w tym zakresie.

- W celu utrzymania poziomu higieny na ściśle ustalonym, wymaganym poziomie, dla każdej linii produkcyjnej, urządzenia lub obszaru produkcyjnego, magazynowego czy pomieszczeń socjalnych opracowane są harmonogramy mycia. W harmonogramach mycia jest ściśle określona częstotliwość mycia, zawsze określana na podstawie wyników badań mikrobiologicznych – mówi Mariola Kleszczewska.

Po zakończeniu procesów mycia dokonuje się oceny skuteczności mycia (metodą mikrobiologiczną) linii produkcyjnej, czy urządzenia i tylko wtedy, gdy stan higieniczny jest zgodny z ustalonymi wymaganiami, możliwe jest rozpoczęcie procesu produkcyjnego.

- Właściwy sposób prowadzenia procesów mycia, odpowiedni dobór środków chemicznych oraz badanie czystości linii produkcyjnych i urządzeń po zakończeniu procesu mycia pozwalają na odpowiednie przygotowanie linii produkcyjnych i pomieszczeń do produkcji. Tym samym umożliwiają wytwarzanie produktów w otoczeniu wolnym od zanieczyszczeń – zaznacza dyrektor ds. Jakości i Bezpieczeństwa ZPC Mieszko S.A.

W stosowanych procesach mycia linii produkcyjnych, maszyn, urządzeń i pomieszczeń dążymy do tego, aby stosowane systemy mycia zapewniały najwyższe standardy higieniczno-sanitarne oraz bezpieczeństwo zdrowotne produktów – dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH