Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nauczyciele, którzy przychodzą do szkoły z solniczkami to poważny problem

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-03-2016, 11:08
Nauczyciele, którzy przychodzą do szkoły z solniczkami to poważny problem
W ocenie IŻŻ tzw. rozporządzenie sklepikowe to krok w dobrą stronę. fot. shutterstock

- Rozporządzenie dotyczące żywienia dzieci w szkołach było ważnym osiągnięciem w walce o zdrowie najmłodszych Polaków. Być może należałoby je doprecyzować, ale warto zauważyć, że w dokumencie zostało uwzględnione kryterium zawartości soli - mówi dr Katarzyna Stoś, z-ca dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia.

Sól jest dodawana do żywności z różnych powodów. - Jej ostateczna ilość w finalnym produkcie zależy m.in. od soli dodawanej do produkcji, rodzaju surowca, składu, a także rodzaju użytych substancji dodatkowych - mówi dr Stoś.

Jakie produkty są najbardziej znaczącymi nośnikami soli? - Dla przykładu sery podpuszczkowe dojrzewające w 100 g mogą zawierać od 1,5 do nawet 5 gramów soli jak parmezan. Może się więc okazać, że zjadając 100 gramów takiego sera pochłaniamy całą dopuszczalną dzienną dawkę soli dla naszego organizmu - ostrzegała wicedyrektor IŻŻ.

Według badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia wędliny zawierają od 1,75 do 4 g soli na 100 g. - Polędwica sopocka ma 1,87 g, ale już np. kiełbasa krakowska sucha czy kabanosy zawierają powyżej 3 gram soli. Natomiast pieczywo samo w sobie nie zawiera jej dużo, ale z uwagi na to, że spożywamy jego znaczne ilości, jest ono bardzo znaczącym źródłem soli w diecie Polaków - dodaje dr Stoś.

Warto pamiętać, że produkty przetworzone zawierają nawet kilkaset razy więcej soli niż produkty świeże. Np. keczup ma w sobie prawie 1000 mg soli na 100 g produktu, podczas gdy pomidor zaledwie 8 mg sodu/100 gram. Groźne są też przyprawy, które często zawierają aż 60 proc. soli. W ramach jednego posiłku, wybierając produkty o mniejszej zawartości soli, można zredukować zawartość soli z 1,5 grama do 0,3 grama.

Do znaczących źródeł soli tradycyjnie zaliczyć należy dania typu fast-food. - Nawet średnie porcje pizzy czy paluszków badane w naszym instytucie przekraczały dopuszczalne dzienne dawki spożycia. Także zawartość soli w hamburgerach pokrywa od 30 do 50 proc. dziennego zapotrzebowania na sól. Obecnie restauracje fast-foodowe podają frytki, które są już słone. Jeśli chcemy zjeść bez soli to trzeba o to poprosić. Warto o tym pamiętać - dodaje dr Stoś.

- Konsumenci muszą chcieć szukać tych informacji i sprawdzać ile jest soli w danym produkcie. Czytanie etykiet i dobre rozumienie oświadczeń, które komunikuje przemysł spożywczy to podstawa świadomego żywienia. Niestety, fakt, że w ubiegłym roku nauczyciele pokazywali jak przychodzą do szkoły z solniczkami pokazuje, że przed nami wciąż wielkie pole do pracy i edukacji społeczeństwa - podsumowała z-ca dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia ds. bezpieczeństwa żywności i suplementów diety.

O negatywnych następstwach spożycia nadmiernej ilości soli i możliwych sposobach uświadamiania konsumentów na ten temat przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia informowali podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RAT 23-03-2016, 11:01:
Bez paniki!
Toksyczna sól zerknijcie ile zje testujacy szczur i ma dość!
Wg wikipedii cit Table Salt rat, oral 3,000 mg/kg 3
  • Królik 23-03-2016, 10:53:
Jest taki stan w USA, gdzie spożycie soli przekracza wielokrotnie normy , bodajże IOWA. Nawet ciastka maja słono-słodkie, wiem, bo jadłem i co....i co ciekawego, ilość zachorowań na większośc chorób jak w pozostałych stanach USa. Problem w tym, ze toksyczne działanie soli, zależy od ilości gramów na kilogram wagi ciała i jesli nie przekracza 500mg/kg wagi testującego królika 9TAK , taka metoda) , to teoretycznie jest ok! A człowiek...kto to dokładnie wie!

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH