Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Naukowcy stworzyli "medyczną", zdrowszą czekoladę. Czeka nas rewolucja?

  • Autor: portalspozywczy.pl/Daily Mail
  • Data: 05-10-2015, 11:48
Naukowcy stworzyli
Czy metoda produkcji czekolady opracowana przez Kuka Xoco ma szansę na upowszechnienie? (fot. Shutterstock)

Podczas World Chocolate Forum, jakie odbyło się w ubiegłym tygodniu w Londynie, amerykańska firma Kuka Xoco poinformowała o tym, że udało jej się wyprodukować zupełnie nowy typ czekolady, który może zrewolucjonizować rynek na całym świecie. Gregory Aharonian z Kuka Xoco tłumaczy, że nowa czekolada jest tak zdrowa, że może być "spożywana jako lekarstwo".

Jak zauważa "Daily Mail", kluczowy składnik w czekoladzie, kakao, zawiera antyoksydanty i minerały, które mogą przyczyniać się do obniżenia ciśnienia, równocześnie zwiększając poziom "dobrego" cholesterolu w organizmie. Nikt jednak nie traktuje czekolady jako produktu prozdrowotnego, w związku z tym, że większość tabliczek w co najmniej 70 proc. składa się z tłuszczu i cukru.

Kuka Xoco chwali się opracowaniem czekolady tylko w 35 proc. złożonej z tłuszczu i cukru. Czyste kakao, samo w sobie gorzkie w smaku, zostało dosłodzone przez amerykańską firmę przy pomocy ziół rosnących na terenie Andów w w Boliwii oraz Peru. Dzięki temu czekolada ma zachować swój tradycyjny, słodki smak. Gregory Aharonian zapowiedział, że długoterminowym celem Kuka Xoco jest opracowanie czekolady składającej się z tłuszczu i cukru jedynie w 10 proc.

Zdaniem Aharoniana, czekolady wytwarzane przy użyciu sztucznych słodzików jak dotąd nie sprawdziły się, bowiem źle smakują i mają szkodliwy wpływ na zdrowie, m.in. przyczyniają się do nadwagi i otyłości. Dlatego konsumentom należy zaproponować czekoladę słodzoną przy użyciu naturalnych substancji.

Produkt wymyślony przez Kuka Xoco ma trafić do sprzedaży detalicznej w 2016 r. Szef firmy sądzi, że dzięki rewolucyjnej czekoladzie amerykański biznes produkcji wyrobów czekoladowych warty 100 mld dol. rocznie może zamienić się w warty 200 mld dol. biznes "zdrowej żywności" czekoladowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Marzena Chmielewska 06-10-2015, 11:06:
W jaki sposób zostanie zachowana odpowiednia konsystencja, jeżeli tłuszcz kakaowy jako naturalne spoiwo będzie na tak niskim poziomie? Czy to nadal będzie forma tabliczki?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH