REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nestle zmniejszy zużycie opakowań o co najmniej 100 tys. ton do 2017 r.

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 07-01-2016, 12:17
Nestle zmniejszy zużycie opakowań o co najmniej 100 tys. ton do 2017 r.
Dzięki naukowym badaniom Firma Nestlé zmniejszy liczbę opakowań/ fot. Nestlé Polska

Firma Nestlé postanowiła sprawdzić jak bardzo czekolada wrażliwa jest na wilgoć, tlen czy światło. Dzięki tej wiedzy będzie mogła zmniejszyć zużycie opakowań o co najmniej 100 000 ton do 2017 roku.

REKLAMA

Jak bardzo czekolada wrażliwa jest na wilgoć, tlen czy światło, sprawdzali naukowcy z Nestlé Research Center w  Lozannie. Do tej pory nikt na taką skalę nie weryfikował, w jakim stopniu czynniki te wpływają na produkty w czasie wyznaczonego im terminu przydatności do spożycia. Brak dokładnych danych powoduje, że producenci stosują opakowania zapewniające maksymalną, czasem nadmierną, ochronę dla produktów żywnościowych. Im większą ochronę zapewnia opakowanie, tym bardziej skomplikowana jest jego struktura i tym trudniej ulega ono biodegradacji. Im dokładniej zatem uda się określić odporność produktu na wspomniane wcześniej czynniki, tym lepiej można dobrać do niego optymalne opakowanie, pozwalające zachować jego świeżość i jakość.

700 tabliczek czekolady pracownicy szwajcarskiego laboratorium Nestlé ułożyli starannie obok siebie we wnętrzu szczelnie zamkniętego pomieszczenia. Wcześniej posegregowano je w grupy i zawinięto w przezroczyste opakowania o odmiennych właściwościach, np. z wysoką lub niższą barierą tlenową. Wewnątrz opakowań wyregulowano poziom tlenu – niektóre tabliczki czekolady miały więcej tlenu wewnątrz opakowań, inne mniej. Wszystkie podłączono do specjalnych czujników i wystawiono na działanie światła przez całą dobę. Co 30 dni część tabliczek testuje zespół ekspertów, którzy stwierdzą, czy nie straciły one na jakości lub smaku. Ich ustalenia powinny umożliwić firmie obliczenie, ile tlenu i w jakim czasie zacznie wpływać na właściwości produktu, biorąc pod uwagę rodzaj opakowania.

W eksperymencie tlenowym na stałym poziomie pozostaje ilość światła, na którego działanie tabliczki są wystawione przez cały czas trwania doświadczenia. W normalnych warunkach produkt nigdy nie byłby poddany aż takiej ilości światła. Aby dowiedzieć się dokładnie, na jak dużo światła w rzeczywistości wystawiona byłaby czekolada, zespół z Nestlé Research Center w Lozannie przeprowadził równoległe, dodatkowe badania symulujące podróż produktu w trakcie całego łańcucha dostaw. W tym celu niektóre czekolady były wystawiane naprzemiennie na światło i ciemność, odwzorowując w ten sposób ich drogę z hurtowni, poprzez sklep na domowy stół.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kamerono 22-01-2016, 22:16:
Dobrze, że dbają o środowisko, ale mogliby tez lepiej zadbac o pracowników, bo jak czytałem na gowork.pl/opinie_czytaj,3092 są tu drobne problemy.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (52 344) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 709 709)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH