Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowe przepisy pomogą ograniczyć spożycie soli?

  • Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-03-2016, 15:16
Nowe przepisy pomogą ograniczyć spożycie soli?
Polacy wciąż spożywają 2-3 razy więcej soli niż wynosi bezpieczny poziom. fot. shutterstock

Od 13 grudnia 2016 r. producenci żywności będą mieli obowiązek podawania na opakowaniu zawartości soli w danym produkcie spożywczym. - Dzięki temu konsumenci uzyskają możliwość podejmowania bardziej świadomych wyborów żywieniowych - mówili eksperci Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".

O negatywnych następstwach spożycia nadmiernej ilości soli i możliwych sposobach uświadamiania konsumentów na ten temat rozmawiali 1 marca przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".

Eksperci przypominali, że dopuszczalna dzienna dawka spożycia soli zalecana przez WHO wynosi 5 gramów w przypadku osoby dorosłej (instytucje europejskie rekomendują nawet 6 g), a w przypadku dzieci i młodzieży maksymalnie 3,75 g. 

Nadmierne spożycie soli znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia m.in. nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, zawałów serca, raka żołądka, kamicy nerkowej czy osteoporozy. 

- Z najnowszych doniesień naukowych wynika, że sól spożywana w nadmiarze znacząco przyczynia się także do rozwoju otyłości, zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży. Ponadto, okazuje się, że sól jest też istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób degeneracyjnych układu nerwowego, w tym m.in. mikrouszkodzeń mózgu oraz otępienia (demencji), skutkujących znacznym obniżeniem się sprawności umysłowej - ostrzegał prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Średnie spożycie soli w Polsce powoli, ale systematycznie maleje. W 1998 roku statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjadał 15,1 g soli dziennie, podczas gdy w 2013 r. już 10,3 g. Mimo to wciąż są to wartości znacznie przekraczające poziom uznawany za bezpieczny. Eksperci IŻŻ zwracali uwagę, że chodzi nie tylko o sól widoczną dla oka, którą sami dodajemy do potraw, ale także tę niewidoczną, znajdującą się w gotowych produktach spożywczych dostępnych na rynku.

Specjaliści wiążą duże nadzieje z wchodzącym w życie 13 grudnia 2016 r. rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego. Wymusza ono na producentach podawanie na etykiecie określenia „sól” zamiast odpowiadającego mu określenia składnika odżywczego „sód”. - Dzięki temu konsumenci zyskają możliwość dokonywania bardziej świadomych wyborów żywieniowych, w tym m.in. możliwość kontroli nad ilością spożywanej soli - mówiła dr Katarzyna Stoś, zastępca dyrektora IŻŻ.

Obecnie zdarza się, że producenci, zamiast zawartości samej soli, podają na opakowaniu produktu jedynie zawartość sodu, którego 1 gram odpowiada 2,5 grama soli.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH