Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Obniżenie spożycia soli przez społeczeństwo zajmie lata

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-01-2017, 15:13
Obniżenie spożycia soli przez społeczeństwo zajmie lata
Spożycie soli w Polsce zmniejszyło się z 15 g na osobę dziennie w 1998 r. do około 11 g w 2015 roku. fot. shutterstock

- W Finlandii przez 30 lat udało się obniżyć spożycie soli o 2,7 g u mężczyzn i 5,2 g u kobiet. To trudne zadanie, które wymaga czasu, zwłaszcza że wiele osób wciąż uważa sól za dobrą przyprawę - mówi dr Agnieszka Jarosz, kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia.

Dr Agnieszka Jarosz wskazuje, że sól nie jest produktem niezbędnym w żywieniu człowieka.

- Często mylimy pikantne ze słonym. Wydaje się nam, że gdy zjadamy słoną potrawę jesteśmy bardziej odporni na pikantne. Przeciętny Polak spożywa ok. 10 g soli dziennie. Obniżenie tej wartości to wielki wysiłek. W Finlandii po 30 latach osiągnięto obniżenie spożycia soli o 2,7 g a u kobiet 5,2 g. W Wielkiej Brytanii po pięciu latach osiągnięto zmniejszenie spożycia o niecały 1 gram. Nam udało się to dużo szybciej, ale musimy pamiętać, że te zmiany nie zachodzą szybko. O naszych wyborach żywieniowych decyduje smak. To trudne kampanie, które wymagają czasu, powinny więc być kontynuowane przez wiele lat. Sód jest nam potrzebny, ale jego nadmiar szkodzi - dodała.

Ekspertka IŻŻ wskazała, że przetworzone owoce i warzywa zawierają nawet sto razy więcej sodu niż te same produkty w formie świeżej.

- Najprostsze przykłady to pomidor i keczup albo ogórek kwaszony i zwykły. Produkty świeże zawierają niewielkie ilości sodu i to nam w zupełności wystarczy. Natomiast wybierając produkty przetworzone musimy zwracać uwagę, że mogą one zawierać bardzo duże ilości soli. W obrębie produktów tego samego rodzaju możemy kupić żółty ser albo mleko z mniejszą lub większą zawartością soli. Musimy na to zwracać uwagę - dodała.

Dr Jarosz zauważa, że kontrolując ilość soli w żywności, możemy ograniczyć spożycie sodu nawet o połowę.

- Możemy skomponować posiłek z większą lub mniejszą zawartością cukru i soli. Wybierajmy produkty, które tej soli nie zawierają lub zawierają mniej. Są to różnice rzędu kilku gramów, ale nawet 1 gram czyni wielką różnicę, to 4 tys. mniej zgonów. Jesteśmy gadżeciarzami. Podoba nam się sól kolorowa, himalajska, tymczasem zawartość sodu jest tam identyczna, a jest to główny czynnik odpowiedzialny za złe koneksje zdrowotne. Sól nie jest źródłem minerałów. Nie ma bezpiecznej soli. Bez względu na kolor, pochodzenie i nazwę sól pozostaje solą. Dlatego najlepiej stosować zioła, które poprzez obecność olejków lotnych poprawiają nasz system trawienny - podsumowała Jarosz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 793) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH