Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Słodycze i przekąski

Obniżenie spożycia soli przez społeczeństwo zajmie lata

- W Finlandii przez 30 lat udało się obniżyć spożycie soli o 2,7 g u mężczyzn i 5,2 g u kobiet. To trudne zadanie, które wymaga czasu, zwłaszcza że wiele osób wciąż uważa sól za dobrą przyprawę - mówi dr Agnieszka Jarosz, kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia.

Obniżenie spożycia soli przez społeczeństwo zajmie lata
Spożycie soli w Polsce zmniejszyło się z 15 g na osobę dziennie w 1998 r. do około 11 g w 2015 roku. fot. shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 20-01-2017, 15:13

Dr Agnieszka Jarosz wskazuje, że sól nie jest produktem niezbędnym w żywieniu człowieka.

- Często mylimy pikantne ze słonym. Wydaje się nam, że gdy zjadamy słoną potrawę jesteśmy bardziej odporni na pikantne. Przeciętny Polak spożywa ok. 10 g soli dziennie. Obniżenie tej wartości to wielki wysiłek. W Finlandii po 30 latach osiągnięto obniżenie spożycia soli o 2,7 g a u kobiet 5,2 g. W Wielkiej Brytanii po pięciu latach osiągnięto zmniejszenie spożycia o niecały 1 gram. Nam udało się to dużo szybciej, ale musimy pamiętać, że te zmiany nie zachodzą szybko. O naszych wyborach żywieniowych decyduje smak. To trudne kampanie, które wymagają czasu, powinny więc być kontynuowane przez wiele lat. Sód jest nam potrzebny, ale jego nadmiar szkodzi - dodała.

Ekspertka IŻŻ wskazała, że przetworzone owoce i warzywa zawierają nawet sto razy więcej sodu niż te same produkty w formie świeżej.

- Najprostsze przykłady to pomidor i keczup albo ogórek kwaszony i zwykły. Produkty świeże zawierają niewielkie ilości sodu i to nam w zupełności wystarczy. Natomiast wybierając produkty przetworzone musimy zwracać uwagę, że mogą one zawierać bardzo duże ilości soli. W obrębie produktów tego samego rodzaju możemy kupić żółty ser albo mleko z mniejszą lub większą zawartością soli. Musimy na to zwracać uwagę - dodała.

Dr Jarosz zauważa, że kontrolując ilość soli w żywności, możemy ograniczyć spożycie sodu nawet o połowę.

- Możemy skomponować posiłek z większą lub mniejszą zawartością cukru i soli. Wybierajmy produkty, które tej soli nie zawierają lub zawierają mniej. Są to różnice rzędu kilku gramów, ale nawet 1 gram czyni wielką różnicę, to 4 tys. mniej zgonów. Jesteśmy gadżeciarzami. Podoba nam się sól kolorowa, himalajska, tymczasem zawartość sodu jest tam identyczna, a jest to główny czynnik odpowiedzialny za złe koneksje zdrowotne. Sól nie jest źródłem minerałów. Nie ma bezpiecznej soli. Bez względu na kolor, pochodzenie i nazwę sól pozostaje solą. Dlatego najlepiej stosować zioła, które poprzez obecność olejków lotnych poprawiają nasz system trawienny - podsumowała Jarosz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Agnieszka Jarosz RSS ALERT    /    IŻŻ RSS ALERT    /    Instytut Żywności i Żywienia RSS ALERT    /    sól RSS ALERT    /    sól w produktach spożywczych RSS ALERT    /    spożycie soli RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.182.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.