Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Słodycze i przekąski

Otwarcie nowoczesnej linii produkcyjnej Mondelez w Skarbimierzu - fotogaleria

Mondelez International, światowy potentat na rynku wyrobów czekoladowych, uruchomił w środę 2 września br. w swoim zakładzie w Skarbimierzu nową linię produkcyjną, ochrzczoną mianem "linii przyszłości". - To kamień milowy w rozwoju Mondelez w Europie i w Polsce, ale przede wszystkim kamień milowy w rozwoju tej fabryki - mówił podczas uroczystego otwarcia linii Roman Sitko, prezes Mondelez Polska Production.

Otwarcie nowoczesnej linii produkcyjnej Mondelez w Skarbimierzu - fotogaleria
Otwarcie "linii przyszłości" w zakładzie Mondelez International w Skarbimierzu (fot. A.Wawok)

"Linia przyszłości" w zakładzie w Skarbimierzu kosztowała firmę 30 mln dolarów i jest pierwszym dużym projektem inwestycyjnym w tej fabryce od momentu otwarcia obiektu w 2010 r. Choć Mondelez tylko na przestrzeni pierwszego kwartału 2015 r. wdrożył na terenie Europy pięć "linii przyszłości", a globalnie tego typu rozwiązania zostaną zaimplementowane w aż 30 lokalizacjach, to "linia przyszłości" w Skarbimierzu różni się od tych już działających. Jako jedyna w Europie pozwala na produkcję nie czekolad i ciastek, ale batoników. Podczas jednej ośmiogodzinnej zmiany, na "linii przyszłości" może ich powstać ok. 700 tys.

Inwestowanie w "linie przyszłości" w strategicznych lokalizacjach na całym świecie to jedno z rozwiązań, na których Mondelez skupia się w ostatnim czasie najmocniej. Jak tłumaczyła podczas uroczystego otwarcia nowej linii w zakładzie w Skarbimierzu Dana Peters, zajmująca w Mondelez International stanowisko vice-president łańcucha dostaw dla kategorii czekolady w Europie, w 2012 r. firma zaczęła zastanawiać się nad tym, czy pomimo utrzymywania pozycji lidera w niektórych segmentach rynku, była faktycznie najlepsza w tym, co robiła.

- Odpowiedź brzmiała: nie, wciąż istniały pewne obszary, w których mogliśmy być lepsi. Doszliśmy do wniosku, że mimo iż posiadaliśmy zasoby pozwalające na produkcję czekolady najlepszej jakości na całym świecie, to jednak wytwarzane produkty różniły się między sobą - mówiła Peters. W ten sposób zrodził się pomysł wdrożenia w kluczowych dla firmy lokalizacjach "linii przyszłości" - identycznych, modułowych rozwiązań, pozwalających na całkowitą unifikację tych samych produktów wytwarzanych w różnych zakładach.

Poszczególne moduły w swoich zakładach spółka będzie mogła wymieniać na inne w zależności od aktualnego zapotrzebowania. Jeśli w przyszłości firma zdecyduje się na wprowadzenie do swojego portfolio jakiegoś nowego, innowacyjnego produktu, nie będzie musiała dokonywać kosztownych inwestycji w dodatkowe linie produkcyjne - wystarczy, że wymieni jeden z wielu modułów "linii przyszłości", przestawiając ją, przykładowo, z produkcji batonów bez nadzienia na produkcję batonów z nadzieniem. Pokazuje to, że Mondelez chce szybciej reagować na działania konkurencji i móc lepiej dostosowywać się do zmieniających się trendów konsumenckich.

- W zakładzie w Skarbimierzu dobraliśmy poszczególne moduły produkcyjne w taki sposób, aby być jak najmocniej elastycznymi, móc przechodzić z produkcji wyrobów z samej czekolady na produkcję wyrobów z ciastkami, nadzieniami, a kiedyś być może nawet z orzechami - zaznaczyła Peters, wskazując tym samym kierunek, w jakim może podążyć w przyszłości firma.

więcej informacji:

Roman Sitko RSS ALERT    /    Dana Peters RSS ALERT    /    Jürgen Leiße RSS ALERT    /    batony RSS ALERT    /    Milka RSS ALERT    /    Oreo RSS ALERT    /    3bit RSS ALERT    /    Cadbury RSS ALERT    /    Mondelez RSS ALERT    /    Mondelez International RSS ALERT    /    Mondelez Polska RSS ALERT    /    wyroby czekoladowe RSS ALERT    /    Skarbimierz RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.94.202.6
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.