Pierwsze półrocze 2016 r. całkiem dobre dla czekolady i wyrobów

Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w ujęciu rocznym wzrosła w czerwcu 2016 roku, a także w ciągu całego pierwszego półrocza tego roku.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w czerwcu 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła wobec czerwca 2015 roku o 15 proc. do 28,4 tys. ton.
W ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła w czerwcu wobec maja 2016 roku o 14,3 proc., gdy produkcja wyniosła 24,9 tys. ton.
W ciągu sześciu miesięcy tego roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 182 tys. ton i była wyższa o 5,7 proc. wobec takiego samego okresu 2015 roku.
Z danych GUS wynika także, że produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w czerwcu 18,9 tys. ton i była wyższa o 21,7 proc. niż rok wcześniej, a wobec maja 2016 roku wzrosła o 16,1 proc.
W okresie styczeń-czerwiec 2016 roku produkcja czekolady wzrosła rok do roku o 6,9 proc. i wyniosła 112 tys. ton.
Z kolei produkcja cukierków czekoladowanych spadła w czerwcu o 6,3 proc. w ujęciu rocznym do 3,2 tys. ton. Produkcja była natomiast o 11,1 proc. wyższa niż w maju 2016 roku.
Natomiast w ciągu całego pierwszego półrocza 2016 roku produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 7,6 proc. w ujęciu rocznym i wyniosła 25 tys. ton.
W całym 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w Polsce wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku.
Produkcja czekolady wyniosła w 2015 roku 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, natomiast produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła o 8,1 proc. wobec 2014 roku i wyniosła 60,4 tys. ton.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!