REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Podkarpackie: Deszczowa pogoda przyczyną słabych zbiorów miodów letnich

  • Autor: PAP
  • Data: 02-09-2016, 08:11

Chłodne noce i częste opady deszczu są powodem słabych zbiorów miodów letnich na Podkarpaciu. "Pszczelarze zebrali natomiast nieco więcej niż przeciętnie miodu spadziowego"-powiedział PAP prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.

REKLAMA

"Praktycznie nie ma w tym roku miodów lipowych. Bardzo ograniczone są też zbiory miodu z akacji. W okresie kwitnienia tych drzew aura nie sprzyjała pszczelarzom. Było wyjątkowo deszczowo; w konsekwencji pszczoły zebrały niewiele nektaru z lip i akacji" - wyjaśnił prezes Dylon.

Zadowoleni natomiast mogą być właściciele pasiek, których pszczoły wytwarzają miód spadziowy. "Spadź pojawiła się już w czerwcu i występowała do ostatnich tygodni sierpnia. Zbiory miodu spadziowego nie są wprawdzie tak obfite jak przed rokiem, kiedy zebrano 15-20 kg z ula, ale dla wielu pszczelarzy był to udany rok" - zauważył

Na Podkarpaciu blisko połowa podkarpackich pasiek wytwarza miód spadziowy. Z tego regionu pochodzi prawie 40 proc. miodu ze spadzi drzew iglastych w Polsce. Jest on nawet trzykrotnie droższy od innych miodów; należy do produktów eksportowych. Produkowany jest głównie w pasiekach w lasach Bieszczadów, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego.

Spadź najczęściej występuje na jodłach, a jej drzewostany w południowo-wschodniej Polsce należą do najcenniejszych w kraju. Średnia zasobność podkarpackich jedlin wynosi 363 m sześc. na hektar, a średnia krajowa sięga 254 m sześc. Średni wiek jodeł w lasach krośnieńskiej RDLP wynosi 84 lata; przeciętny wiek tych drzew w Polsce to 62 lata.

Wytwarzana m.in. przez mszyce spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje na igłach i gałęziach głównie jodły, a także świerka i modrzewia; zawiera soki roślinne. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze.

Oprócz lata także pierwsze miesiące tegorocznego sezonu pszczelarskiego były na Podkarpaciu gorsze niż przed rokiem. Zbiory miodów wiosennych z nektaru kwiatów drzew owocowych, czyli m.in. czereśni, wiśni, jabłoni, gruszy, śliwy były nieznaczne.

"Aktualnie kwitnie nawłoć i czekamy na miód z kwiatów wrzosu, który zakończy sezon. Miejmy nadzieję, że ostatnie miesiące sezonu będą łaskawsze dla pszczelarzy" - dodał Dylon.

W 2015 r. pszczelarze z Podkarpacia zebrali nawet 30 kg miodu z ula. Zdaniem prezesa podkarpackich pszczelarzy "w tym roku będzie to niemożliwe".

W woj. podkarpackim ok. czterech tys. pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich. W południowo-wschodniej Polsce na jeden kilometr kwadratowy przypada 6 rodzin pszczelich; przeciętna krajowa wynosi 3,5 rodziny.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH