Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pol-Foods: Rynek przekąsek słonych stale rośnie

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 22-08-2017, 13:29
Pol-Foods: Rynek przekąsek słonych stale rośnie
fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl

Spółka Pol-Foods na początku tego roku rozpoczęła produkcję makaronów kukurydzianych Sotelli. Zanim firma zdecydowała się na ten krok, specjalizowała się w produkcji pelletów, czyli półproduktów do wytwarzania przekąsek.

– Byliśmy pierwszą firmą w Polsce, która zajęła się produkcją pelletów. Są to półprodukty przeznaczone od wytwarzania słonych przekąsek, które eksportujemy niemalże po całym świecie, od Japonii po Kanadę. Wśród naszych klientów są praktycznie wszystkie największe europejskie marki m.in. Pepsico, Lorentz, Doktor Snack. W tym momencie rozwijamy się dwucyfrowo rocznie, a rynek przekąsek słonych stale rośnie – tłumaczy Andrzej Zadrożny, prezes Pol-Foods.

Pellety oferowane przez Pol-Foods powstają z wykorzystaniem mąki pszennej, kukurydzy i ziemniaków. Z kolei makarony Sotelli wyłącznie z kukurydzy. Spółka analizując zainteresowanie polskiego i zagranicznego rynku, rozważa poszerzenie własnej oferty o pellety bezglutenowe. W związku z tym firma planuje wprowadzenie dodatkowych linii produkcyjnych oraz rozbudowę fabryki.

– Nie tak dawno postawiliśmy nowe linie, a we wrześniu dołączymy jeszcze jedną. Będzie to już siódma linia produkcyjna pelletów. Dodatkowo w sierpniu będziemy budować obiekt dedykowany wyłącznie produkcji bezglutenowych wyrobów. Znajdzie się tam 6 kolejnych linii produkcyjnych. Pierwsze trzy zostaną uruchomione na przełomie marca/kwietnia przyszłego roku, a kolejne na jesieni 2018 roku – wylicza prezes.

Patrząc na obecne trendy w segmencie słonych przekąsek, Pol-Foods bierze pod uwagę wprowadzenie na rynek kolejnego produktu sygnowanego logiem spółki.

– Bardzo interesuje nas tortilla, a dokładnie przekąska jaką jest typowo kukurydziany nachos. Na ten moment jest to najszybciej rozwijająca się przekąska w Europie Zachodniej, której wartość rośnie ok. 20 procent rocznie. Planujemy robić tego typu pellety – mówi Zadrożny. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 080) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH