Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy jedzą coraz więcej lodów, więcej płacą, a lody przestają być sezonowe

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-07-2016, 13:57
Polacy jedzą coraz więcej lodów, więcej płacą, a lody przestają być sezonowe
Statystyczny Polak spożywa ok. 4 litrów lodów rocznie fot. Shutterstock

Polacy jedzą coraz więcej lodów, ale i więcej za nie płacą, a lody stają o coraz mniej sezonowym produktem.

W wakacje lody będą o około 1 proc. droższe niż przez rokiem. Według danych GUS w maju 2016 r. za lody musieliśmy zapłacić o 0,9 proc. więcej niż rok wcześniej.

Tendencja ta utrzyma się prawdopodobnie w kolejnych miesiącach ze względu na rosnące ceny cukru i bakalii. To nas jednak najpewniej nie zniechęci do jedzenia lodów, które z roku na rok stają się coraz mniej sezonowym produktem.

 – Ubiegłoroczne, upalne lato wpłynęło na znaczący wzrost spożycia lodów w gospodarstwach domowych. Według danych GUS w 2015 r. spożycie lodów w gospodarstwach domowych wzrosło aż o 9 proc. do 2,88 litra na osobę. W porównaniu do 2010 r. konsumpcja lodów zwiększyła się o 26 proc., podczas gdy w przypadku większości produktów żywnościowych spadła – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

 - Tak duży wzrost spożycia lodów może świadczyć o tym, że ich konsumpcja przestaje mieć charakter wyłącznie sezonowy – dodaje.

– Rosnący popyt na lody odzwierciedla także relatywny wzrost ich cen wobec pozostałych artykułów żywnościowych. W latach 2011-2015 przeciętne ceny lodów wzrosły o 12,1 proc., podczas gdy ceny żywności i napojów były wyższe o 9,2 proc. – mówi też Paweł Wyrzykowski.

W 2015 r. najwyższym poziomem spożycia lodów charakteryzowały się gospodarstwa domowe osób, których głównym źródłem utrzymania jest praca na własny rachunek. Przeciętnie, skonsumowały one 3,24 litra lodów na osobę, czyli o 13 proc. więcej niż średnia dla wszystkich gospodarstw.

Najniższy poziom spożycia lodów odnotowały natomiast gospodarstwa rolne, gdzie konsumpcja wyniosła 2,64 litra, tj. o 8 proc. mniej niż średnia dla gospodarstw ogółem.

Łączny poziom spożycia lodów w Polsce, w gospodarstwach domowych i punktach gastronomicznych, wynosi ok. 4 litry na mieszkańca i jest niższy niż w większości krajów Europy Zachodniej oraz w Skandynawii, gdzie warunki pogodowe są mniej sprzyjające do konsumpcji niż w Polsce.

Polacy konsumują stosunkowo mało lodów, bo na przykład w USA konsumpcja sięga ponad 20 litrów na głowę, a w Szwecji około 12 litrów.

Z danych firmy Euromonitor International wynika, że rynek lodów i deserów mrożonych w Polsce wzrósł w 2015 roku o ok. 2,6 proc. do 1,67 mld zł, zaś w 2016 roku wzrost może wynieść ok. 2,0 proc. Statystyczny Polak wydał w ubiegłym roku na lody średnio 43,40 złotego.

Największą firmą na rynku lodów w Polsce jest Unilever (Algida), drugie miejsce należy do firmy PPL Koral, trzecie do R&R Ice Cream (Zielona Budka), a czwarte do Nestle (Nestle Scholler). Na piątym miejscu znajdują się lodziarnie firmowe Grycan Lody od Pokoleń. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 650) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH