Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy nie wiedzą co zawdzięczają pszczołom

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 04-08-2015, 13:35

Często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele produktów zawdzięczamy pszczołowatym. 41 proc. Polaków na co dzień nosi dżinsy, ale aż 77 proc. nie wie, że mamy je dzięki zapylaniu bawełny przez te pożyteczne owady.

8 sierpnia 2015 w ponad 50 placówkach przyrodniczych na terenie całej Polski po raz trzeci odbędzie się Wielki Dzień Pszczół. Organizatorem akcji są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, a partnerem strategicznym – Fundacja Nasza Ziemia.

Honorowy Patronat nad 5. edycją programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” objęli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ośrodek Rozwoju Edukacji, kilkanaście kuratoriów oświaty oraz urzędów wojewódzkich i marszałkowskich.

Na potrzeby programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” przeprowadzone zostało badanie „Pomagamy pszczołom - Świadomość i wiedza konsumentów na temat zagadnień związanych z ekologią”.

Wyniki badania „Pomagamy pszczołom” pokazują, że często nie mamy świadomości jak wiele produktów, po które sięgamy każdego dnia, uzyskujemy dzięki zapylaniu przez pszczołowate. Polacy kojarzą te pożyteczne owady przede wszystkim z miodem (93 proc.) i plastrami wosku (94 proc.). Kłopoty zaczynają się, gdy mamy wymienić pozostałe efekty ciężkiej pracy zapylaczy. Tylko niespełna 1/3 Polaków (29 proc.) ma świadomość, że kawa to produkt, który powstaje dzięki zapylaniu przez pszczołowate krzewów kawowca, mimo że aż 71 proc. spośród ankietowanych pije ją przynajmniej raz dziennie.

Aż 97 proc. badanych nie wyobraża sobie wykreślić z codziennej diety świeżych warzyw i owoców, a gdyby nie pszczołowate nie mielibyśmy 90 proc. owoców, 4 000 odmian warzyw. 79 proc. ankietowanych wie, że olej rzepakowy powstaje dzięki zapylaniu kwiatów rzepaku.

A kto wie najwięcej o pszczołowatych? Badanie pokazuje, że największą wiedzę mają osoby w wieku 50+. 66 proc. przebadanych osób z najstarszego pokolenia wie, że zioła i przyprawy zawdzięczamy zapylaczom, podczas gdy osoby w wieku 15-29 lat udzieliły o 13 punktów procentowych mniej poprawnych odpowiedzi (53 proc.).

42 proc. najmłodszych ankietowanych słusznie wskazuje kaszę gryczaną jako produkt, który uzyskujemy dzięki zapylaczom, podczas gdy badani z najstarszej grupy maja taką świadomość już na poziomie 70 proc. - różnica aż 28 punktów procentowych.

Wyniki badania pokazują, jak bardzo potrzebna jest Polakom rzetelna wiedza przyrodnicza, szczególnie wśród najmłodszych. Właśnie dlatego organizatorzy programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” stworzyli Wielki Dzień Pszczół, święto którego celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na temat ogromnej i niezastąpionej roli pszczół, kwestii ich ochrony i wymierania. Wielki Dzień Pszczół wypełnia edukacyjną lukę Polaków na temat tych pożytecznych owadów.

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH