Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polbisco: Rynek słodyczy będzie rósł wartościowo szybciej niż wolumenowo

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 19-12-2013, 12:38
Polbisco: Rynek słodyczy będzie rósł wartościowo szybciej niż wolumenowo
Marek Przeździak, prezes Polbisco. Fot. PTWP

Stowarzyszenie Polbisco podtrzymuje swoje szacunki wzrostu rynku słodyczy w ciągu najbliższych lat, o 1-2 proc. licząc wolumenowo. Wartościowo rynek powinien rosnąć szybciej.

- Mimo trudnej sytuacji ekonomicznej i spowolnienia gospodarczego, notujemy w dalszym ciągu wzrosty rynku słodyczy, choć niewielkie. Prognozy na kolejne lata są dość optymistyczne, bo zakładamy, że mimo wszystko trend wzrostowy powinien się utrzymać. Pod względem wielkości sprzedaży będzie on pewnie niewielki, szacujemy go średnio w skali całego rynku na 1-2 proc., natomiast wartościowo rynek może wzrastać między 5 a 7 proc. - mówi Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.

- Jeżeli popatrzymy na poziom konsumpcji wyrobów czekoladowo-cukierniczych w Polsce, to jest on dużo niższy niż w wielu krajach Europy Zachodniej. Dlatego też nadal jest potencjał rozwoju tego rynku. Zwłaszcza, że zgodnie z prognozami światowymi przewiduje się, że globalnie rynek wyrobów cukierniczych będzie wzrastał wartościowo 2 proc. rocznie, co daje 2 mld USD na rok - dodaje.

Jego zdaniem, w ostatnich latach wzrasta zainteresowanie konsumentów produktami tzw. prozdrowotnymi: o obniżonej wartości energetycznej, z obniżoną zawartością cukru czy tłuszczu, ale także z dodatkiem witamin i składników mineralnych. Trend ten dotyczy całego rynku żywności, nie tylko słodyczy.

- Wśród wyrobów naszej branży wzrasta wyraźnie zainteresowanie czekoladą gorzką, która jest klasycznym przykładem produktu korzystnego dla zdrowia, patrząc np. na zawartość polifenoli, magnezu, czy innych cennych składników, a także niski indeks glikemiczny. Wzrostów należy spodziewać się również w kategorii ciastek, pralin, batonów i herbatników pełnoziarnistych z wyższą zawartością węglowodanów złożonych i z obniżoną zawartością cukru. Popyt jest także na wyroby cukiernicze wzbogacane np. żelki czy karmelki z dodatkiem witamin czy składników mineralnych. I na ten trend producenci starają się odpowiadać, stąd na rynku coraz więcej produktów spełniających powyższe kryteria - mówi Marek Przeździak.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH