REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska będzie europejską potęgą w branży czekolady?

  • Autor: Dziennik Gazeta Prawna
  • Data: 20-05-2013, 08:32
Polska będzie europejską potęgą w branży czekolady?
75 proc. produkcji czekolady na terenie Polski skupiona jest w rękach zagranicznych koncernów

Polska wyrasta na europejską potęgę w branży czekolady. W I kw. produkcja wyrobów z jej udziałem zwiększyła się o 6,5 proc. - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

REKLAMA
W 2012 r. za granicę wysłaliśmy 219 tys. ton za 860 mln zł - dla porównania w 2011 r. było to 195 tys. ton o wartości 788 mln zł. Dziś eksport stanowi już prawie 70 proc. produkcji czekolady i wyrobów czekoladowych, która w 2012 r. wyniosła w Polsce 337 tys. ton, dając nam miejsce w pierwszej piątce producentów w Europie - czytamy w "DGP".

Jak zauważa Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych "Polbisco", to w największym stopniu zasługa zagranicznych koncernów, które przenoszą produkcję z innych krajów do nas. Mowa m.in. o takich firmach jak Mars Polska, Lotte, Ferrero Polska czy Mondelez Polska (do niedawna pod nazwą Kraft Foods Polska). W ich rękach jest kilkanaście zakładów w Polsce odpowiadających za 75 proc. produkcji. 

Do tego, że Polska staje się coraz większym eksporterem słodyczy, przyczyniają się też rodzimi przedsiębiorcy. Firma ZPC Brześć, która ruszyła ze sprzedażą zagraniczną w 2011 r., w ubiegłym roku zwiększyła jej wartość dziesięciokrotnie. Colian z kolei m.in. po to, by zwiększyć eksport, kupił za 208 mln zł firmę Solidarność - pisze "DGP".

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

COLColian Holding SA

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jakub 19-08-2013, 09:02:
Zgadzam się z przedmówcą. Nie ma co wierzyć w takie banały jak "szwajcarska/belgijska/jakaśtam" czekolada. Ważne jest to, aby był to produkt dobry, małych firm, najlepiej, za dobrą, ale nie niską cenę. Nie da się zrobić dobrej czekolady za małe pieniądze, bo surowce kosztują. Naprawdę dobra czekolada, to taka, która jest wytwarzana na bazie kakao Chucao, regionalnej, odmianie kakao, która rośnie w regionie, pod tą nazwą, w Wenezueli, na najstarszej plantacji na świecie. Średnia cena takiej czekolady to ok. 60-80 złotych za tabliczkę. Dla snobów lub prawdziwych koneserów z zasobnym portfelem.
Wybierając czekoladę, należy patrzeć przede wszystkim na skład, nie markę, jak jest dużo cukru, powyżej 40-45 gr. na 100 gr, to znaczy, że już oszukują na składzie, bo cukier ma "przykryć" słabą jakość. Każda, przesłodzona czekolada jest więc do kitu, Belgowie nie są tu wyjątkiem, Szwajcarzy też. To, czego brakuje w Polsce to małych, rzemieślniczych zakładów, takich jak znana manufaktura z Poznania i średnich producentów. W Polsce da się znaleźć dobrych producentów wyrobów cukierniczych, którzy nie oszukują i oferują dobry produkt, w dobrej cenie. Trzeba tylko patrzeć na skład i smakować, a nie patrzeć na coś takiego jak marka czy kraj pochodzenia.
  • Olga 18-08-2013, 16:05:
Polska czekolada była najlepsza kiedyś. Teraz wiele firm wraca do formy. Wedel to świetna marka. Niemieckie przecukrozne cos nazywające się czekoladą nie odrasta Wedlowi do pięt.

Belgijska czekolada jest przeslodzona. Snob zje i sie nie przyzna, ale potem leci do wc by nadmiar tego cukru zwrocić.

Niemiecka ma tyle konserwantów i sztucznych dodatków, że strach jesć.

Szwajcarska czekolada nie jest już dzis czekolada tylko dziwolągiem. Mozesz tu dostać wszystkie smaki od cytrynowo-żurowaniowej do sledziowo-groszkowej...ale znaleźć prawdziwą dobra czekoladę mleczna taką jak produkowal w latach 70-ych Cailler to w Szwajcarii dzis sztuka. Oni produkują na export, do USa, pod publiczkę amerykanów, przeslodzone i niezjadliwe cosie.

Pawdziwie dobrą czekoladę jadłam w tym roku w ....Brazylii. Labooko - oni wciąż wiedza co to jest CZEKOLADA. A nie jakies badziwie lecące na marce.
  • AST 22-05-2013, 05:48:
A W CZYM JUŻ POLSKA NIE MIAŁA BYĆ POTENTATEM??? TYMCZASEM WYCHODZI JAK WIADOMO. BRYNDZA. BO NIE MA KADR. NIE MA INTELIGENCJI A TYLKO TACY JAK SERAFIN. WIELKIE MNIEMANIE O SOBIE BO ZE WSI DOSZLI NAJDALEJ.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH