Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Słodycze i przekąski

Polska będzie europejską potęgą w branży czekolady?

Polska wyrasta na europejską potęgę w branży czekolady. W I kw. produkcja wyrobów z jej udziałem zwiększyła się o 6,5 proc. - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Polska będzie europejską potęgą w branży czekolady?
75 proc. produkcji czekolady na terenie Polski skupiona jest w rękach zagranicznych koncernów
W 2012 r. za granicę wysłaliśmy 219 tys. ton za 860 mln zł - dla porównania w 2011 r. było to 195 tys. ton o wartości 788 mln zł. Dziś eksport stanowi już prawie 70 proc. produkcji czekolady i wyrobów czekoladowych, która w 2012 r. wyniosła w Polsce 337 tys. ton, dając nam miejsce w pierwszej piątce producentów w Europie - czytamy w "DGP".

Jak zauważa Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych "Polbisco", to w największym stopniu zasługa zagranicznych koncernów, które przenoszą produkcję z innych krajów do nas. Mowa m.in. o takich firmach jak Mars Polska, Lotte, Ferrero Polska czy Mondelez Polska (do niedawna pod nazwą Kraft Foods Polska). W ich rękach jest kilkanaście zakładów w Polsce odpowiadających za 75 proc. produkcji. 

Do tego, że Polska staje się coraz większym eksporterem słodyczy, przyczyniają się też rodzimi przedsiębiorcy. Firma ZPC Brześć, która ruszyła ze sprzedażą zagraniczną w 2011 r., w ubiegłym roku zwiększyła jej wartość dziesięciokrotnie. Colian z kolei m.in. po to, by zwiększyć eksport, kupił za 208 mln zł firmę Solidarność - pisze "DGP".

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

COLColian Holding SA

więcej informacji:

Marek Przeździak RSS ALERT    /    Colian RSS ALERT    /    Polbisco RSS ALERT    /    ZPC Brześć RSS ALERT    /    Mars Polska RSS ALERT    /    Lotte Wedel RSS ALERT    /    Ferrero RSS ALERT    /    Mondelez RSS ALERT    /    Kraft Foods RSS ALERT    /    czekolada RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • czekoladozerca 2013-05-21 20:02:22
    Polska czelolada jest niejadalna. Szwajcarska,belgijska a nawet szwedzka to sa prawdziwe czekolady.
  • AST 2013-05-22 05:48:42
    A W CZYM JUŻ POLSKA NIE MIAŁA BYĆ POTENTATEM??? TYMCZASEM WYCHODZI JAK WIADOMO. BRYNDZA. BO NIE MA KADR. NIE MA INTELIGENCJI A TYLKO TACY JAK SERAFIN. WIELKIE MNIEMANIE O SOBIE BO ZE WSI DOSZLI NAJDALEJ.
  • Olga 2013-08-18 16:05:31
    Polska czekolada była najlepsza kiedyś. Teraz wiele firm wraca do formy. Wedel to świetna marka. Niemieckie przecukrozne cos nazywające się czekoladą nie odrasta Wedlowi do pięt. Belgijska czekolada jest przeslodzona. Snob zje i sie nie przyzna, ale potem leci do wc by nadmiar tego cukru zwrocić. Niemiecka ma tyle konserwantów i sztucznych dodatków, że strach jesć. Szwajcarska czekolada nie jest już dzis czekolada tylko dziwolągiem. Mozesz tu dostać wszystkie smaki od cytrynowo-żurowaniowej do sledziowo-groszkowej...ale znaleźć prawdziwą dobra czekoladę mleczna taką jak produkowal w latach 70-ych Cailler to w Szwajcarii dzis sztuka. Oni produkują na export, do USa, pod publiczkę amerykanów, przeslodzone i niezjadliwe cosie. Pawdziwie dobrą czekoladę jadłam w tym roku w ....Brazylii. Labooko - oni wciąż wiedza co to jest CZEKOLADA. A nie jakies badziwie lecące na marce.
  • Jakub 2013-08-19 09:02:18
    Zgadzam się z przedmówcą. Nie ma co wierzyć w takie banały jak "szwajcarska/belgijska/jakaśtam" czekolada. Ważne jest to, aby był to produkt dobry, małych firm, najlepiej, za dobrą, ale nie niską cenę. Nie da się zrobić dobrej czekolady za małe pieniądze, bo surowce kosztują. Naprawdę dobra czekolada, to taka, która jest wytwarzana na bazie kakao Chucao, regionalnej, odmianie kakao, która rośnie w regionie, pod tą nazwą, w Wenezueli, na najstarszej plantacji na świecie. Średnia cena takiej czekolady to ok. 60-80 złotych za tabliczkę. Dla snobów lub prawdziwych koneserów z zasobnym portfelem. Wybierając czekoladę, należy patrzeć przede wszystkim na skład, nie markę, jak jest dużo cukru, powyżej 40-45 gr. na 100 gr, to znaczy, że już oszukują na składzie, bo cukier ma "przykryć" słabą jakość. Każda, przesłodzona czekolada jest więc do kitu, Belgowie nie są tu wyjątkiem, Szwajcarzy też. To, czego brakuje w Polsce to małych, rzemieślniczych zakładów, takich jak znana manufaktura z Poznania i średnich producentów. W Polsce da się znaleźć dobrych producentów wyrobów cukierniczych, którzy nie oszukują i oferują dobry produkt, w dobrej cenie. Trzeba tylko patrzeć na skład i smakować, a nie patrzeć na coś takiego jak marka czy kraj pochodzenia.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.206.14.135
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
iii

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.