Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska czekolada funkcjonalna chce zawojować chiński rynek

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2017, 14:48
Polska czekolada funkcjonalna chce zawojować chiński rynek
fot. Shutterstock

Cambridge Chocolate Technologies (CCT), spółka z grupy Adiuvo Investments otrzymała zamówienie z rynku chińskiego. Dotyczy 30 tys. opakowań czekolady Esthechoc, a potencjał sprzedażowy tylko tego jednego produktu już w pierwszym roku obecności w Chinach można szacować na przynajmniej kilka milionów złotych.

To efekt renegocjowanej umowy dystrybucyjnej ze spółką Allin (Dalian) Management Consulting Co.Ltd, która została wyłącznym dystrybutorem produktu Esthechoc Cambridge Beauty Chocolate, czyli innowacyjnej czekolady funkcjonalnej poprawiającej metabolizm skóry, na terytorium Chin, Hongkongu oraz Makau.

Renegocjowanie umowy oraz ostateczne wdrożenie produktu do sprzedaży na terytorium Chin było możliwe po ostatecznym zarejestrowaniu znaku towarowego Esthechoc przez Chiński Urząd Rejestracyjny, co nastąpiło w trzecim kwartale br.

Czekoladki Esthechoc trafią na chiński rynek w listopadzie tego roku. Mają być początkowo sprzedawane w wysokiej jakości punktach sprzedaży detalicznej, takich jak sieci Wanda czy Parkson, a dodatkowo w trakcie pierwszego roku obowiązywania umowy sieć dystrybucyjna ma zostać poszerzona o salony kosmetyczne, ośrodki spa oraz apteki.

- Podpisana umowa ze jest efektem naszej strategii biznesowej, która zakłada pokazanie potencjału rynkowego rozwijanych technologii na najbardziej perspektywicznych rynkach. Otwarcie rynku chińskiego buduje dużą wartość dla przyszłych partnerów strategicznych CCT i podmiotów z branży, którzy będą chcieli nabyć naszą technologię – mówi Anna Aranowska-Bablok, prezes Cambridge Chocolate Technologies oraz członek zarządu Adiuvo Investments.

Czekolada funkcjonalna Esthechoc jest już dostępna m.in. w USA, Wielkiej Brytanii, krajach GULF, Tajwanie, Finlandii, Hiszpanii, we Włoszech, Szwajcarii,  Rumunii, na Węgrzech i w Polsce.

– Teraz nareszcie dołączają do tej listy Chiny, które znajdują się w dziesiątce najbardziej dynamicznie rosnących rynków czekolady na świecie - dodaje Aranowska.

Chińczycy podążają za światowym trendem „świadomych” konsumentów, dlatego też producenci coraz częściej zwracają uwagę na korzyści zdrowotne spożywania kakao i innych antyoksydantów. Zwykła ciemna czekolada zawiera jednak polifenole o słabej dostępności biologicznej – w praktyce należałoby jeść dziennie całą tabliczkę czekolady (70-100 g, 300-600 kalorii), aby odnieść jakiekolwiek zauważalne korzyści płynące ze spożywania kakao.

Spółka Cambridge Chocolate Technologies opracowała i klinicznie przetestowała wyjątkową, opatentowaną technologię zwiększania dostępności biologicznej polifenoli kakao oraz fortyfikacji czekolady przez dodanie do niej biodostępnych karotenoidów. Już jedna porcja Estchechoc (7,5g, 38 kalorii) spożywana dziennie podwyższa poziom przeciwutleniaczy w skórze, pomaga poprawić jej mikrokrążenie, podnieść poziom tlenu i zapobiegać procesom starzenia w skórze sprzyjając młodemu wyglądowi.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH