Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ponad 100 cukierników ma certyfikaty na wypiek rogali świętomarcińskich

  • Autor: PAP
  • Data: 05-11-2015, 16:20

101 wielkopolskich cukierników i piekarzy otrzymało w czwartek w Poznaniu certyfikaty na wypiek rogali świętomarcińskich. Tradycyjny poznański przysmak jest nie tylko elementem obchodów dnia patrona głównej ulicy miasta - św. Marcina - ale i promocji Poznania.

Rogale świętomarcińskie kupowane są przez mieszkańców Poznania i turystów tradycyjnie - 11. listopada. Od 2009 r. rogale rozprowadzane są jako unijny produkt regionalny. Daje to nabywcom gwarancję, że wyroby te zostały wyprodukowane w Wielkopolsce, zgodnie z określoną recepturą.

W tym roku certyfikaty na wypiek rogali otrzymało 101 producentów z Wielkopolski. Jak podkreślił w rozmowie z PAP prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisław Butka, "certyfikat daje nie tylko wielką sławę Poznaniowi, ale i wielkopolskim rzemieślnikom, ponieważ rogale rozsyłane są obecnie po całej Europie i niemal całym świecie".

Rokrocznie na początku listopada cukiernicy sprzedają ok. 600 ton rogali, tj. ok. 1 mln sztuk. "W tym roku liczba ta może zostać nawet przekroczona. To nie tylko rozsławia naszą pracę, ale i pokazuje jaką popularnością cieszą się te nasze regionalne produkty" - dodał Butka.

Rogale wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Ich waga musi mieścić się w przedziale między 150 a 250 g.

Obecny podczas uroczystości wręczania certyfikatów wiceprezydent Poznania Jędrzej Solarski podkreślił, że "jest to bez wątpienia najbardziej słodki element promocyjny Poznania".

"Rogale świętomarcińskie już od wielu lat stanowią najsłodszą, ale i jedną z najlepszych wizytówek miasta. Receptura rogali powstała właśnie tutaj i zależy nam też by stale czuwać na tym, by była ona przestrzegana, bo kwestia jakości i smaku rogali jest naprawdę bardzo istotna" - powiedział Solarski.

Jak dodał, wykorzystując rogale do promocji miasta, docenia się i promuje właśnie to, co jest ważne w Poznaniu zarówno dla samych jego mieszkańców, jak i turystów.

Podobnego zdania jest także Wojciech Mania z Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, według którego rogale są nie tylko dobrym pomysłem promocji samego miasta, ale i posiadają "ogromny potencjał promocji turystyki".

"Po pierwsze rogal jest słodki, a ludzie słodycze lubią. Osoby, które podróżują często też szukają właśnie jakichś lokalnych specjałów. Poza tym, dzięki certyfikatowi poznańskie rogale znane są i rozpoznawalne już nie tylko na terenach Unii Europejskiej, ale i prawie całego świata. Można nawet powiedzieć, że ten unijny certyfikat to coś takiego jak +kulinarna lista UNESCO+" - powiedział.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 753) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH