REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Producenci nie powinni dodawać do żywności soli w celu polepszenia jej smaku

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-03-2016, 16:20
Producenci nie powinni dodawać do żywności soli w celu polepszenia jej smaku
U części konsumentów pokutuje pogląd, że produkt z obniżoną zawartością soli jest mniej smaczny. fot. shutterstock

- Producenci żywności powinni stosować tylko takie ilości soli, jakie są konieczne z powodów technologicznych, a nie smakowych - mówi dr Katarzyna Stoś, z-ca dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia ds. bezpieczeństwa żywności i suplementów diety.

REKLAMA

Ważnym krokiem w walce z nadmiernym spożyciem soli ma być wejście w życie przepisów o obowiązkowym znakowaniu wartości odżywczej w produktach żywnościowych. Od 13 grudnia 2016 r. na opakowaniu każdego produktu spożywczego producent będzie musiał uwzględnić m.in. wartość energetyczną, zawartość tłuszczów, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka, a także zawartość soli. Pojawi się także możliwość zamieszczenia na opakowaniu informacji, że zawartość soli w produkcie wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. 

- Czytanie etykiet ma głęboki sens dla zdrowia konsumentów. Przepis mówi o tym, że na opakowaniu w kolejności malejącej muszą znaleźć się wszystkie składniki użyte do produkcji gotowego produktu spożywczego. Problem w tym, że obecnie nie ma obowiązku żeby napisać na etykiecie ile soli znajduje się w produkcie. Dlatego konsument w pierwszym odruchu może nie wiedzieć, że kupuje produkt, który w większości składa się z soli - mówi dr Katarzyna Stoś.

Przedstawicielka IŻŻ przyznaje, że niektórzy producenci dokonują już zmian pod kątem bardziej prozdrowotnego składu produktu, także poprzez ograniczenie ilości soli. - Niestety, takie działania bywają odbierane przez konsumentów negatywnie. Ich zdaniem produkt musi być wtedy mniej smaczny. Dlatego tak trudno zmienić nasze nastawienie - dodaje dr Stoś.

O negatywnych następstwach spożycia nadmiernej ilości soli i możliwych sposobach uświadamiania konsumentów na ten temat informowali przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • artmetic ekonsulting 15-03-2016, 22:54:
Polecamy aplikację E-dodatki do żywności i Tabele Dietetyczne. Obie pozwolą Ci się odnaleźć w skomplikowanym języku etykiet :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (15 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 772 585)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH