Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja czekolady i wyrobów spadła w ciągu czterech miesięcy roku

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-05-2017, 11:39
Produkcja czekolady i wyrobów spadła w ciągu czterech miesięcy roku
fot. Shutterstock

Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła w kwietniu o 13,6 proc., a w ciągu czterech miesięcy 2017 roku o 3,3 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w kwietniu 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła wobec kwietnia 2016 roku o 13,6 proc. do 25,4 tys. ton.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl, że w ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w kwietniu 2017 roku wobec marca 2017 roku spadła aż o 20,3 proc.

W okresie styczeń-kwiecień 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła łącznie 124,0 tys. ton i była niższa o 3,3 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika także, że produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w kwietniu 16,2 tys. ton i była niższa o 15,7 proc. niż rok wcześniej, a wobec marca 2017 roku spadła o 9,8 proc.

W okresie styczeń-kwiecień 2017 roku produkcja czekolady spadła rok do roku o 3,5 proc. i wyniosła 74,5 tys. ton.

Z danych GUS wynika również, że produkcja cukierków czekoladowanych w kwietniu w ujęciu rocznym spadła o 1,1, proc. do 3,4 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec marca 2017 r. – spadła aż o 36,2 proc.

W ciągu czterech miesięcy 2017 roku produkcja cukierków czekoladowanych spadła natomiast o 1,0 proc. w ujęciu rocznym i wyniosła 19,0 tys. ton.

W całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015 do 400 tys. ton. Z kolei produkcja czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2016 roku o 6,6 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,9 proc. do 55,1 tys. ton.

W 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku. Produkcja czekolady w 2015 roku wyniosła 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła wtedy o 8,1 proc. do 60,4 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH