Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja czekolady i wyrobów spadła w pierwszym półroczu 2017 r.

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-08-2017, 12:14
Produkcja czekolady i wyrobów spadła w pierwszym półroczu 2017 r.
fot. Shutterstock

Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w czerwcu spadła w ujęciu rocznym o 6,7 proc., a w ciągu pierwszego półrocza 2017 roku była o 1,3 proc. niższa niż w takim samym okresie 2016 roku.

Z danych GUS wynika i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w czerwcu 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła wobec czerwca 2016 roku o 6,7 proc. do 26,5 tys. ton.

Z wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl na podstawie danych GUS wynika też, że w ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w czerwcu 2017 roku spadła wobec maja 2017 roku o 7,4 proc.

W okresie styczeń-czerwiec 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 1,3 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku i wyniosła łącznie 180,0 tys. ton.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika także, że produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w czerwcu 18,2 tys. ton i była niższa o 3,9 proc. niż rok wcześniej, a wobec maja 2017 roku spadła o 10,5 proc.

W okresie styczeń-czerwiec 2017 roku produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 0,5 proc. i wyniosła 113,0 tys. ton.

Z danych GUS wynika również, że produkcja cukierków czekoladowanych w czerwcu w ujęciu rocznym wzrosła o 10,8 proc. do 3,5 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec maja 2017 r. – wzrosła o 17,0 proc.

W ciągu sześciu miesięcy 2017 roku produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 1,2 proc. w ujęciu rocznym i wyniosła 25,5 tys. ton.

W całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015 do 400 tys. ton. Z kolei produkcja czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2016 roku o 6,6 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,9 proc. do 55,1 tys. ton.

W 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku. Produkcja czekolady w 2015 roku wyniosła 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła wtedy o 8,1 proc. do 60,4 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 010) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH