Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja czekolady i wyrobów w 2017 roku prawie bez zmian

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-02-2018, 12:35
Produkcja czekolady i wyrobów w 2017 roku prawie bez zmian
fot. Shutterstock

Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w 2017 roku była o  0,1 proc. niższa niż w roku 2016. W grudniu w ujęciu rocznym produkcja ta spadła o 3,9 proc., zaś w ujęciu miesięcznym spadek wyniósł 17 proc. - wynika z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w grudniu 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła wobec grudnia 2016 roku o 3,9 proc. do 33,3 tys. ton.

Z wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl na podstawie danych GUS wynika też, że w ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w grudniu 2017 roku spadła wobec listopada 2017 roku o 17 proc.

W okresie styczeń-grudzień 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,1 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku i wyniosła łącznie 399 tys. ton.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika także, że produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w grudniu 18,9 tys. ton i była niższa o 9,4 proc. niż rok wcześniej, a wobec listopada 2017 roku spadła o 19,9 proc.

Z danych GUS wynika też, że w okresie styczeń-grudzień 2017 roku produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 0,3 proc. i wyniosła 247 tys. ton.

Z danych GUS wynika również, że produkcja cukierków czekoladowanych w grudniu w ujęciu rocznym wzrosła o 3,9 proc. do 5,5 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec listopada 2017 r. – spadła o 19,1 proc.

W ciągu 12 miesięcy 2017 roku produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 8,6 proc. w ujęciu rocznym i wyniosła 59,8 tys. ton.

W całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015 do 400 tys. ton. Z kolei produkcja czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2016 roku o 6,6 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,9 proc. do 55,1 tys. ton.

Dla porównania w 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku. Produkcja czekolady w 2015 roku wyniosła 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła wtedy o 8,1 proc. do 60,4 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 575) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH