Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja czekolady i wyrobów wzrosła w ciągu dwóch miesięcy 2018 roku

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-03-2018, 11:11
Produkcja czekolady i wyrobów wzrosła w ciągu dwóch miesięcy 2018 roku
fot. Shutterstock

Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła w lutym oraz w ciągu dwóch pierwszych miesięcy 2018 roku wobec takich samych okresów roku 2017. Natomiast w ujęciu miesięcznym produkcja spadła o 8,0 proc. wobec stycznia - wynika z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w lutym 2018 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła wobec lutego 2017 roku o 12,5 proc. do 36,8 tys. ton.

Z wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl na podstawie danych GUS wynika też, że w ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w lutym 2018 roku spadła wobec stycznia 2018 roku o 8,0 proc.

W okresie styczeń-luty 2018 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 14,3 proc. wobec takiego samego okresu 2017 roku i wyniosła łącznie 76,9 tys. ton.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika także, że produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w lutym 21,8 tys. ton i była wyższa o 9,5 proc. niż rok wcześniej, a wobec stycznia 2018 roku spadła o 12,3 proc.

Z danych GUS wynika też, że w okresie styczeń-luty 2018 roku produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 15,7 proc. i wyniosła 46,7 tys. ton.

Z danych GUS wynika również, że produkcja cukierków czekoladowanych w lutym w ujęciu rocznym wzrosła o 21,9 proc. do 6,1 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec stycznia 2018 r. – wzrosła o 4,3 proc.

W ciągu dwóch miesięcy 2018 roku produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 16,7 proc. w ujęciu rocznym i wyniosła 12,0 tys. ton.

W okresie styczeń-grudzień 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,1 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku do 399 tys. ton. Produkcja samej czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2017 roku w ujęciu rocznym o 0,3 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 8,6 proc. i wyniosła 59,8 tys. ton.

W całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015 do 400 tys. ton. Z kolei produkcja czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2016 roku o 6,6 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,9 proc. do 55,1 tys. ton.

Dla porównania w 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku. Produkcja czekolady w 2015 roku wyniosła 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła wtedy o 8,1 proc. do 60,4 tys. ton.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • smerfetka 09-04-2018, 17:04:
Czekolada to najleosze to człowiek wynalazł. Ja to mogłabym jesć tonami ją :) Jak byłam w gościach u siostry to począstowała mnie pizzą z czekoladą była taka dobra że i ja ją później u sibie robiłam

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (10 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane