Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja czekolady i wyrobów wzrosła w lipcu, a po siedmiu miesiącach 2017 r. lekki spadek

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-08-2017, 11:13
Produkcja czekolady i wyrobów wzrosła w lipcu, a po siedmiu miesiącach 2017 r. lekki spadek
fot. Shutterstock

Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła w lipcu w ujęciu rocznym o 7,3 proc., a w ciągu siedmiu miesięcy 2017 roku zanotowała spadek o 0,2 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku.

Z danych GUS wynika i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w lipcu 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła wobec lipca 2016 roku o 7,3 proc. do 25,6 tys. ton.

Z wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl na podstawie danych GUS wynika też, że w ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w lipcu 2017 roku spadła wobec czerwca 2017 roku o 3,5 proc.

W okresie styczeń-lipiec 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,2 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku i wyniosła łącznie 205 tys. ton.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w lipcu 17,2 tys. ton i była wyższa o 9,9 proc. niż rok wcześniej, a wobec czerwca 2017 roku spadła o 5,2 proc.

Z danych GUS wynika też, że w okresie styczeń-lipiec 2017 roku produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 1,6 proc. i wyniosła 130 tys. ton.

Z danych GUS wynika również, że produkcja cukierków czekoladowanych w lipcu w ujęciu rocznym wzrosła aż o 23,5 proc. do 3,2 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec czerwca 2017 r. – spadła o 8,6 proc.

W ciągu siedmiu miesięcy 2017 roku produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 3,4 proc. w ujęciu rocznym i wyniosła 28,7 tys. ton.

W całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015 do 400 tys. ton. Z kolei produkcja czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2016 roku o 6,6 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,9 proc. do 55,1 tys. ton.

W 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku. Produkcja czekolady w 2015 roku wyniosła 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła wtedy o 8,1 proc. do 60,4 tys. ton.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH