Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja czekolady i wyrobów wzrosła w maju, a w ciągu pięciu miesięcy jest prawie taka jak rok temu

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-06-2017, 10:59
Produkcja czekolady i wyrobów wzrosła w maju, a w ciągu pięciu miesięcy jest prawie taka jak rok temu
fot. Shutterstock

Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w maju wzrosła w ujęciu rocznym o 15,1 proc., a w ciągu pięciu miesięcy 2017 roku była niemal na takim samym poziomie jak w takim samym okresie 2016 roku.

Z danych GUS wynika, że w maju 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła wobec maja 2016 roku o 15,1 proc. do 28,6 tys. ton.

Z danych GUS, że w ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w maju 2017 roku wzrosła wobec kwietnia 2017 roku o 12,9 proc.

Z wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl na podstawie danych GUS wynika też, że w okresie styczeń-maj 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,3 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku i wyniosła łącznie 153,0 tys. ton.

Z danych GUS wynika także, że produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w maju 20,3 tys. ton i była wyższa o 24,6 proc. niż rok wcześniej, a wobec kwietnia 2017 roku wzrosła o 25,4 proc.

W okresie styczeń-maj 2017 roku produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 1,4 proc. i wyniosła 94,8 tys. ton.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika również, że produkcja cukierków czekoladowanych w maju w ujęciu rocznym wzrosła o 5,2 proc. do 3,0 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec kwietnia 2017 r. – spadła o 12,1 proc.

W ciągu pięciu miesięcy 2017 roku produkcja cukierków czekoladowanych spadła natomiast o 0,2 proc. w ujęciu rocznym i wyniosła 22,0 tys. ton.

W całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015 do 400 tys. ton. Z kolei produkcja czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2016 roku o 6,6 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,9 proc. do 55,1 tys. ton.

W 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku. Produkcja czekolady w 2015 roku wyniosła 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła wtedy o 8,1 proc. do 60,4 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH