Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja czekolady mocno wzrosła w sierpniu wobec lipca; wzrost także w ujęciu rdr

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-09-2017, 11:36
Produkcja czekolady mocno wzrosła w sierpniu wobec lipca; wzrost także w ujęciu rdr
fot. Shutterstock

Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła w sierpniu w ujęciu rocznym o 5,4 proc., zaś w ujęciu miesięcznym wzrosła aż o 46,1 proc. Po ośmiu miesiącach 2017 roku nastąpił wzrost o 0,2 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku.

Z danych GUS wynika i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w sierpniu 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła wobec sierpnia 2016 roku o 5,4 proc. do 37,4 tys. ton.

Z wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl na podstawie danych GUS wynika też, że w ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w sierpniu 2017 roku wzrosła wobec lipca 2017 roku aż o 46,1 proc.

W okresie styczeń-sierpień 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 0,2 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku i wyniosła łącznie 243 tys. ton.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w sierpniu 23,5 tys. ton i była wyższa o 4,4 proc. niż rok wcześniej, a wobec lipca 2017 roku wzrosła aż o 36,7 proc.

Z danych GUS wynika też, że w okresie styczeń-sierpień 2017 roku produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 1,1 proc. i wyniosła 154 tys. ton.

Z danych GUS wynika również, że produkcja cukierków czekoladowanych w sierpniu w ujęciu rocznym wzrosła o 13,0 proc. do 5,3 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec lipca 2017 r. – wzrosła aż o 64,5 proc.

W ciągu ośmiu miesięcy 2017 roku produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 4,8 proc. w ujęciu rocznym i wyniosła 34,0 tys. ton.

W całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015 do 400 tys. ton. Z kolei produkcja czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2016 roku o 6,6 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,9 proc. do 55,1 tys. ton.

W 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku. Produkcja czekolady w 2015 roku wyniosła 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła wtedy o 8,1 proc. do 60,4 tys. ton. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH