REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rośnie popyt na bezmleczne lody - raport

  • Autor: portalspozywczy.pl / mintel.com
  • Data: 29-02-2016, 15:04
Rośnie popyt na bezmleczne lody - raport
78 proc. Polaków powyżej 16. roku życia zainteresowanych jest zakupem lodów bez zawartości mleka; fot. shutterstock.com

W Europie rośnie popyt na bezmleczne lody, czyli powstałe na bazie mleka migdałowego bądź koksowego (wyłączając sorbety). Zainteresowani są nimi zarówno alergicy, jak i osoby dbające o zdrowie i kondycję. Z badań firmy Mintel wynika, że 78 proc. Polaków powyżej 16. roku życia zainteresowanych jest zakupem tego typu lodów.

REKLAMA

Badania Mintel pokazują, że Polacy przodują na liście krajów unijnych, gdzie rośnie zapotrzebowanie na bezmleczne lody. Zainteresowanych tego typu produktami jest 69 proc. Włochów, 68 proc. Hiszpanów oraz po 63 proc. – Niemców i Francuzów.

Co więcej, badani konsumenci są gotowi zapłacić więcej za bezmleczną alternatywę lodów. Deklaruje to 27 proc. Polaków, 25 proc. Hiszpanów, 21 proc. Włochów, 20 proc. Niemców oraz 18 proc. Francuzów. Odsetek ten jest największy w grupie konsumentów w wieku 16-24 lata.

Jak tłumaczy Julia Buech, analityk firmy Mintel, pierwotnie bezmleczne alternatywy dla lodów były stworzone dla konsumentów o szczególnych wymaganiach dietetycznych, takich jak ci, którzy nie tolerują laktozy lub alergików. Dziś stanowią one o wyborze stylu życia, zwłaszcza wśród młodszych pokoleń. Wynika to z połączenia trendów prozdrowotnych oraz względów etycznych, jak również zmieniających się preferencji smakowych i zainteresowania nowymi smakami.

Popyt na bezmleczne lody odzwierciedla modę także na inne alternatywy produktów nabiałowych bez laktozy oraz opartych na składnikach roślinnych. Według Mintel, w 2015 roku ich udział w Europie osiągnął 3 proc. rynku nabiału, w porównaniu do 2 proc. w 2014 i 1 proc. w 2013 r.

Co ciekawe, na zainteresowaniu jako alternatywa dla mleka odzwierzęcego traci mleko sojowe, a zyskuje to powstałe na bazie migdałów, kokosa, ryżu, łubinu czy orzechów nerkowca. Zdaniem ekspertów, ten trend będzie się utrzymywał w 2016 roku.

Analitycy zatem dostrzegają ogromne pole do innowacji w tym sektorze. Na razie prym wiodą w nich Niemcy wprowadzając nowe alternatywy dla produktów mlecznych, w tym lodów. Tamtejsi producenci tych łakoci wypuszczają na rynek także sporo propozycji lodów np. wyłącznie ze składników ekologicznych czy produktów lokalnych (tradycyjnych).

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ula 02-03-2016, 12:27:
Pan Marek właśnie o takich pisze.
  • Ania 02-03-2016, 11:40:
Panie Marku,tu nie chodzi o sorbety!takich na rynku polskim znajdziemy w paru filmach,tylko "mleczne",kremowe lody
  • Marek 01-03-2016, 18:55:
Na szczęście coraz szerzej dostępne w Polsce są przepyszne lody od Zielonego Talerza - całkowicie roślinne (bezmleczne, bezjajeczne) i ekologiczne.
W tej chwili mają już ponad 30 smaków, dostępnych na śmietanie sojowej, ryżowej, kokosowej, migdałowej, orzechowej...
Polecam, najlepsze lody, jakie jadłem!

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (31 315) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 761 691)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH