Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ruszyła produkcja w nowym zakładzie fabryki cukierków „Pszczółka”

  • Autor: PAP
  • Data: 03-07-2017, 21:18

Fabryka Cukierków „Pszczółka", spółka zależna Krajowej Spółki Cukrowej, rozpoczęła produkcję w nowym zakładzie w Lublinie. Inwestycja kosztowała 153 mln zł. Fabryka poszerzy swój asortyment o wyroby czekoladowe i zwiększy zatrudnienie.

"Przed nami bardzo duże wyzwanie: wprowadzenie na rynek nowych produktów. Obecnie jesteśmy na etapie testowania i udoskonalania cukierków czekoladowych. Zależy nam, żeby oddać konsumentom produkt najwyższej jakości" - podkreślił prezes Fabryki Cukierków "Pszczółka" Aleksander Batorski.

Nowa fabryka, o powierzchni ponad 20,5 tys. m kw. powstała w Specjalnej Strefie Ekonomicznej EURO-PARK Mielec Podstrefa Lublin. Koszt inwestycji to 153 mln zł. Do nowego zakładu przeniesiono linie produkcyjne z dotychczasowego zakładu "Pszczółki" przy ul. Krochmalnej w Lublinie.

Jako pierwsze w nowym zakładzie uruchomiono linie produkujące karmelki. W najbliższym czasie planowana jest produkcja pralinek, cukierków czekoladowych oraz galaretek, które na sklepowe półki mają trafić w ciągu 2-3 miesięcy.

Obecnie "Pszczółka" jest jednym z największych w Polsce producentów karmelków; oferuje ok. 50 rodzajów cukierków: karmelków nadziewanych, twardych, musujących, a także oblewanych czekoladą. Dzięki inwestycji w nowej fabryce będą produkowane także wyroby czekoladowe: praliny, kule czekoladowe, cukierki czekoladowe, galaretki w czekoladzie.

W nowym zakładzie zainstalowano nowoczesne zautomatyzowane linie produkcyjne. Przewidywana wielkość produkcji to 450-500 ton miesięcznie (dotychczasowych i nowych produktów), ale w kolejnych latach ma ona systematycznie rosnąć.

W związku z inwestycją i poszerzeniem produkcji w "Pszczółce" zwiększa się zatrudnienie. Obecnie pracują tu 182 osoby, w tym 50 zatrudniono od momentu uruchomienia inwestycji w strefie. Zatrudnienie ma jeszcze wzrosnąć, do końca roku w "Pszczółce" ma pracować 210 osób.

Fabryka Cukierków "Pszczółka" działa od 1952 r. w Lublinie. Obecnie ok. 20 proc. produkcji eksportuje m.in. do Czech, Niemiec na Litwę, Słowację, a także do Rosji, Azerbejdżanu, Mongolii czy Dubaju. Władze spółki spodziewają się, że po rozszerzeniu oferty o wyroby czekoladowe możliwe będzie poszerzenie kręgu odbiorców w krajach Europy Zachodniej oraz Zatoki Perskiej.

100 proc. udziałów "Pszczółki" należy do Krajowej Spółki Cukrowej. Pieniądze na inwestycję w Lublinie pochodzą z dokapitalizowania "Pszczółki" przez KSC.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH