REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sękacz - coraz popularniejszy na świątecznym stole

  • Autor: PAP
  • Data: 25-12-2014, 15:42

Coraz częściej na świątecznych stołach goszczą sękacze - tradycyjne ciasta z Podlaskiego, które swój rodowód mają na Litwie.

REKLAMA

Sękacz z Sejn (miejscowości na Suwalszczyźnie, niedaleko granicy z Litwą) kilka lat temu został wpisany na ministerialną listę produktów regionalnych, a w tym roku na tej liście znalazł się sękacz z Suchowli. Ciasto ma kilkudziesięcioletnią tradycję, na Suwalszyźnie jego wypiekiem trudni się wiele gospodyń.

Tradycja wypieków sękaczy wywodzi się z dawnych Kresów Wschodnich. Ciasto robi się z kilkudziesięciu jajek oraz mąki, masła, cukru i śmietany. Gospodynie mówią, że smak ciasta może zmienić nawet niewielka różnica w proporcjach albo dodanie jajek od innej kury. Wyrobione ciasto leje się na stożkowy walec umieszczony przed piecem, ciasto obraca się i zapieka, wtedy leje się kolejne warstwy. Kiedy kręci się rożnem, na sękaczu powstają charakterystyczne stożki lub sople.

Ok. 5 ton sękacza (ciasto w zależności od wielkości waży od kilograma do kilku kilogramów) przygotowała w tym roku cukiernia z Suchowoli, której to ciasto znalazło się na liście produktów tradycyjnych. Paweł Andraka powiedział PAP, że z roku na rok zainteresowanie kupnem sękacza jest coraz większe, a przede wszystkim przed świętami Bożego Narodzenia. Mówił, że na te święta przygotowali wypieki przede wszystkim dla klientów z regionu.

Natomiast dla klientów nie tylko z Podlaskiego, ale też innych województw, a także dla chętnych z Litwy wypieka sękacze Biruta Zimnicka ze wsi Buraki, miejscowości położonej w odległości zaledwie kilku kilometrów od granicy z Litwą. Pani Biruta powiedziała PAP, że sękacz robi według przepisu, którego nauczyła ją w młodości kobieta z tej samej wsi. Ciasto wypieka już od ponad 40 lat.

Mówiła, że najważniejsze w zrobieniu sękacza jest śmietana, masło i jajka. "Ja mam wszystko swoje i śmietankę, i masełko, i jajka od własnych kurek, to wszystko daje konsystencję i smak sękaczowi" - dodała. Jej zdaniem, właśnie te produkty sprawiają, że jej sękacze cieszą się zainteresowaniem. Powiedziała, że były lata, że wypiekała ok. 100 sękaczy na Boże Narodzenie, teraz - ze względu na wiek - wypieka ok. 60, choć telefonów z zamówieniami jest coraz więcej.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 522) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH