REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sektor komercyjnych upraw kakao na świecie podwoi się w ciągu następnych 20 lat

  • Autor: confectionerynews.com / BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-03-2016, 11:14
Sektor komercyjnych upraw kakao na świecie podwoi się w ciągu następnych 20 lat
95 proc. kakao na świecie jest obecnie uprawiana przez drobnych rolników fot. Flickr.com

Międzynarodowa Organizacja Kakao (ICCO) przewiduje, że udział kakao pochodzącego z komercyjnych plantacji wzrośnie z obecnego poziomu 5 proc. światowej produkcji do 10 proc. w ciągu następnych 20 lat do 2036 roku.

REKLAMA

Według organizacji 95 proc. kakao na świecie jest obecnie uprawiana przez drobnych rolników, głównie w Afryce Zachodniej, jednak ICCO oczekuje, że udział prywatnych firm w tym sektorze wzrośnie.

Organizacja uważa, że komercyjne plantacje mogą przyczynić się do rozwoju innowacji technologicznych oraz przekazywania know-how zwiększając też zbiory drobnych rolników.

Alex Bruijnis z holenderskiego ministerstwa spraw gospodarczych i przewodniczący organizacji ICCO mówił ostatnio, że uprawy kakao często opisywane są, jako uprawy „sieroce”, a lista wyzwań do przezwyciężenia jest długa. Średnia wielkość gospodarstwa dla 95 proc. upraw kakao wynosi od jednego do trzech hektarów, a średnie zbiory wynoszą niecałe 500 kg na hektar.

Małe gospodarstwa kakao zwykle uprawiane są przez leciwych rolników i wiekowe są też uprawiane przez nich drzewka kakaowców, podatne na choroby i szkodniki.

- Obserwujemy brak transferu technologii oraz brak inwestycji w badania i rozwój. Nie możemy rozwiązać wszystkich problemów w tym łańcuchu kakao. Istnieją rzeczy, które kraje producenckie mogą zrobić i należy do nich: edukacja, czy infrastruktura, ale możemy zrobić jeszcze więcej. To co możemy jeszcze zrobić, to zdziałać więcej w dziedzinie innowacji – mówi Bruijnis.

- Uważamy, że oni naprawdę mają potencjał. Jednak widzimy też wadę, którą są wysokie koszty inwestycyjne, co może być bardzo niebezpieczne, jeśli ceny miałyby być niskie. Ale zdolność do wprowadzania innowacji w tych gospodarstwach wyraźnie się zwiększa. Mamy nadzieję, że możemy przenieść efekty innowacji z dużych centrów na większe plantacje małorolne – dodaje.

Przewodniczący ICCO mówi też, że plantacje handlowe są też w stanie zatrudnić agronomów, aby zwiększyć wydajność oraz odporność na choroby i szkodniki.

ICCO ma też nadzieję, że transfer wiedzy będzie oznaczać, że do 2036 roku, 90 proc. upraw kakao będzie uprawiana przez zorganizowaną grupę rolników małorolnych, których średnia wielkość gospodarstwa rolnego wynosi pięć hektarów. Spodziewa się, że taka grupa będzie godnie zarabiać, a produkcja będzie zrównoważona z wykorzystaniem rozwiniętych wysokowydajnych technik opracowanych przez komercyjne plantacje. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH