Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Słodkie smarowidła z dodatkiem warzyw przekonają jedzących zdrowo Polaków?

  • polska.mintel.com
  • Autor: Mintel
  • Data: 09-05-2016, 13:09
Słodkie smarowidła z dodatkiem warzyw przekonają jedzących zdrowo Polaków?
Dżem pomidorowy to jeden z przykładów na rozmywanie się klasycznych kategorii słodkich smarowideł i deserów. fot. shutterstock

Nietypowe połączenia owoców i warzyw mogą pomóc producentom smarowideł nie tylko odróżnić się od konkurencji, ale także zachęcić do konsumentów do ich spożywania przez cały dzień, a nie tylko na śniadanie. Obecność warzyw może pomóc zmniejszyć zawartość cukru, przez co producenci chcą trafić do bardziej świadomych prozdrowotnie konsumentów.

Jesienią 2015 roku Dawtona, jeden z największych w Polsce przetwórców owoców i warzyw, wprowadziła na rynek dżem pomidorowy. Popularny w regionie Morza Śródziemnego produkt marka pozycjonuje jako doskonały dodatek do różnych potraw lub jako składnik nietypowych kombinacji smakowych na różne okazje.

Mimo że dżem pomidorowy może wydawać się nietypową propozycją dla polskiego konsumenta, badania Mintela pokazały, że ponad połowa Polaków chciałaby mieć do wyboru szerszą gamę smaków w kategorii słodkich smarowideł. Z tym stwierdzeniem zgadza się zwłaszcza grupa młodszych konsumentów w wieku 16-24 lat. „Millenialsi” są bowiem bardziej otwarci na nowe, eksperymentalne smaki i nietypowe połączenia zarówno w przypadku jedzenia, jak i napojów. Z tego powodu producenci na różne sposoby próbują przyciągnąć uwagę konsumentów. Zdaniem analityków firmy Mintel, innowacje smakowe mogą pomóc nie tylko w odróżnieniu się od konkurencji, ale mogą także zwiększyć ilość okazji, przy których konsumenci po nie sięgają.

Badania konsumenckie Mintela pokazują, że śniadanie wciąż pozostaje kluczową okazją do spożywania słodkich smarowideł, podczas gdy pikantne smarowidła najczęściej spożywane są jako część wieczornego posiłku. Wprowadzenie pomidorowego dżemu Dawtona jest przykładem rozmywania się kategorii słodkich i ostrych smarowideł, co może mieć znaczący wpływ na porę dnia, w której są one spożywane. Dawtona pozycjonuje swój dżem jako przeznaczony do spożycia w ciągu dnia, zarówno jako propozycja na śniadanie, przekąskę na podwieczorek, czy też składnik kolacji. W związku z tym oczekuje się, że wprowadzenie tego produktu na rynek może pozytywnie wpłynąć na preferencje konsumentów, w szczególności Millenialsów i zachęcić ich do jedzenia nie tylko w tradycyjnych porach.

Mieszanie słodkich i pikantnych smaków smarowideł od dłuższego czasu jest widoczne na innych rynkach europejskich. W tego typu połączeniach przodują zazwyczaj pomidory i mango, które w ocenie Mintela dają niemal nieograniczone możliwości wykorzystania w nietypowych kombinacjach smakowych. Nietypowe parowanie owoców i warzyw lub wykorzystanie zaskakujących składników, jak koper z gruszką, ciecierzyca z mango, a także marchew czy cebula może pomóc producentom odróżnić się na półce od produktów konkurencji, w szczególności w przypadku limitowanych edycji w ramach rozszerzania danej marki. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH