REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Słodycze bez cukru i alergenów zyskują na popularności

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 28-09-2015, 11:54
Słodycze bez cukru i alergenów zyskują na popularności
Fot. Shutterstock

Wartość rynku zdrowych przekąsek i słodyczy dynamicznie rośnie. Zdaniem Anny Kozłowskiej-Rorat, właścicielki firm Biozona zajmującej się importem zdrowej żywności, popyt na naturalne, ekologiczne produkty, pozbawione alergenów zwiększa się z miesiąca na miesiąc.

REKLAMA

Firma Biozona zajmuje się importem zdrowej żywności, przede wszystkim zdrowych przekąsek i słodyczy z takich jak m.in. Słowacji, Belgii, czy Grecji. Mimo, iż produkty sprowadzane przez firmę obecne są na polskim rynko dopiero od tego roku, to już dziś cieszą się dużą popularnością.

- Są to produkty bez dodatku cukru, w 100 proc. naturalne, ekologiczne, bez glutenu oraz innych alergenów. Nie zawierają zatem soi, laktozy oraz mleka – mówi Kozłowska-Rorat w rozmowie z serwisem portalzpowyczy.pl

Jak dodaje, tego typu produkty są w chwili obecnej poszukiwane przez klientów i stanowią odpowiedź na trendy widoczne na rynku.

- Mamy nadzieję, że popyta będzie wzrastał. Sprzedajemy produkty od początku tego roku. Nasza sprzedaż rozwija się bardzo dynamicznie. W swoim rozwoju widzimy jak duże jest zapotrzebowanie na tego typu ofertę – przyznaje właścicielka firmy Biozona.

Już dzisiaj produkty sprowadzane przez firmę obecne są w sieciach handlowych, m.in. w Carrefourze oraz Almie. Wartość całego rynku stale rośnie, choć nie sposób w jednoznaczny sposób ocenić jego wielkości.

- Wartość rynku dynamicznie rośnie. Trudno w tej chwili to mierzyć. Możemy to oceniać jedynie po tempie naszego wzrostu, który jest znaczący. Dane pokazują, że spożycie produktów ekologicznych rośnie każdego roku o około 20 proc. – wyjaśnia Kozłowska-Rorat.

I dodaje, że potencjał jest bardzo duży.

- Ciągle spożycie produktów ekologicznych jest nieznaczne, nie przekracza 1 proc. Dynamika jest na tyle ogromna, że wszystko zmienia się tak naprawdę z roku na rok – mówi.

Oferta zdrowych przekąsek i słodyczy skierowana jest nie tylko do wegetarian oraz osób, które cenią sobie zdrowe odżywianie, ale także do alergików.

- Wielu konsumentów ma różnego rodzaju uczulenia. Stąd też tego typu słodycze i przekąski są bardzo potrzebne, gdyż wielu ludzi jest uczulonych przykładowo na zboża, czy soję. Alergie to choroby cywilizacyjne, ich częstotliwość znacząco wzrasta. Produkty dla alergików są poszukiwane, ale często nie można ich jeszcze odnaleźć w sklepach – zaznacza Kozłowska-Rorat.

W ofercie firmy dużą popularnością cieszą się batoniki z nasion i warzyw veggie protein, który jest niesłodką wegańską przekąską bogatą w błonnik oraz zdrowe tłuszcze. Klienci chętnie sięgają także po batoniki proteinowe i wafelki bezglutenowe.

- Ostatnio wprowadziliśmy batony proteinowe bez glutenu. Dzięki temu mogą je spożywać również osoby chore na celiakie – dodaje Anna Kozłowska-Rorat, właścicielka firmy Biozona. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH