Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadek produkcji czekolady we wrześniu i po trzech kwartałach

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-10-2017, 11:55
Spadek produkcji czekolady we wrześniu i po trzech kwartałach
fot. Shutterstock

Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła we wrześniu w ujęciu rocznym o 5,4 proc., zaś w ujęciu miesięcznym wzrosła o 5,6 proc. Po dziewięciu miesiącach 2017 roku produkcja spadła o 0,6 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że we wrześniu 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła wobec września 2016 roku o 5,4 proc. do 39,5 tys. ton.

Z wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl na podstawie danych GUS wynika też, że w ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych we wrześniu 2017 roku wzrosła wobec sierpnia 2017 roku o 5,6 proc.

W okresie styczeń-wrzesień 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,6 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku i wyniosła łącznie 282 tys. ton.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła we wrześniu 24,4 tys. ton i była niższa o 5,6 proc. niż rok wcześniej, a wobec sierpnia 2017 roku wzrosła 3,6 proc.

Z danych GUS wynika też, że w okresie styczeń-wrzesień 2017 roku produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 0,4 proc. i wyniosła 178 tys. ton.

Z danych GUS wynika również, że produkcja cukierków czekoladowanych we wrześniu w ujęciu rocznym wzrosła o 7,3 proc. do 5,8 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec sierpnia 2017 r. – wzrosła o 9,8 proc.

W ciągu dziewięciu miesięcy 2017 roku produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 5,1 proc. w ujęciu rocznym i wyniosła 39,8 tys. ton.

W całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015 do 400 tys. ton. Z kolei produkcja czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2016 roku o 6,6 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,9 proc. do 55,1 tys. ton.

W 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku. Produkcja czekolady w 2015 roku wyniosła 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła wtedy o 8,1 proc. do 60,4 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Dorota 25-10-2017, 15:44:
Może ludzie podobnie jak ja wolą kupować mniej, ale lepszą. Od jakiegoś czasu przerzuciłam się na czekolady polskiego producenta: Manufaktura Czekolady - ponieważ smak jest nieporównywalnie lepszy niż przy tabliczkach wedla czy milki. Prawdziwa czekolada bez chemii.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 319) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH