REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Strucla i pasztet z zachodniopomorskiego produktami tradycyjnymi

  • Autor: PAP
  • Data: 17-07-2014, 14:23

Choszczeńska strucla z makiem i pasztet z gęsi, wytwarzane w województwie zachodniopomorskim, wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na liście jest już 28 specjałów z tego regionu.

REKLAMA

Przepis na struclę z makiem po drugiej wojnie światowej przywieźli do Zachodniopomorskiego osadnicy z Polski wschodniej. Jak powiedziała PAP w czwartek Aneta Chmura, kontynuująca tę kulinarną tradycję, ciasto na struclę choszczeńską jest wypiekane zgodnie z przepisem jej dziadka.

Smak strucli to zasługa produktów pochodzących w większości z okolic Choszczna, m.in. miejscowych miodów. Ręcznie mieli się mak i zawija ciasto. Strucli choszczeńskiej można spróbować oczywiście w Choszcznie, gdzie wypiekana jest co dwa lub trzy dni.

Kolejnym zachodniopomorskim produktem tradycyjnym jest pasztet z gęsi wytwarzany w Nieborowie niedaleko Pyrzyc. Przepis na potrawę przywieźli na Pomorze Zachodnie po drugiej wojnie światowej osadnicy z Kaszub. Tradycję wypieku kontynuuje Edyta Pajor, której przekazali go dziadkowie. Jak powiedziała PAP, niepowtarzalny smak to zasługa dwukrotnego pieczenia, suszonych grzybów, świeżo mielonego pieprzu i zdrowego tłuszczu gęsiego.

Aby produkt uzyskał status regionalny, musi spełniać wiele warunków, m.in. powstawać z wykorzystaniem tradycyjnych metod, które są stosowane od co najmniej 25 lat. Wnioski o wpisanie na listę produktów tradycyjnych kierowane są do marszałków województw, którzy wysyłają je do ministra rolnictwa. Resort decyduje o wpisaniu na listę.

Wpis na listę daje konsumentom gwarancję, że produkt jest unikatowy, a jego jakość wysoka. Producentom stwarza możliwość promocji swoich wyrobów i zwiększa ich konkurencyjność. To także pierwszy krok do rejestracji nazwy produktu na poziomie Unii Europejskiej.

Według danych resortu rolnictwa najwięcej produktów tradycyjnych ma woj. podkarpackie (162), pomorskie (149) i śląskie (137).

Na liście produktów regionalnych z woj. zachodniopomorskiego są m.in.: chleb wiejski wojenny, paprykarz szczeciński, jeziorowy ogórek kiszony, kiszka szwedzka czy miody przelewickie.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jasia 28-10-2014, 10:21:
kocham pasztety! (również te z gęsi) najbardziej lubię te domowe od mojej babci oraz pasztety profi

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH