Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Świadomy konsument może wybrać produkty zawierające nawet 72 procent mniej soli

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-03-2016, 11:18
Świadomy konsument może wybrać produkty zawierające nawet 72 procent mniej soli
W przeciętnym koszyku zakupowym może znajdować się nawet 72 procent mniej soli. fot. shutterstock

- Brytyjczycy udowodnili, że przeciętny koszyk zakupowy zawiera ilość soli odpowiadającą 128 opakowaniom chipsów. Poprzez akcje edukacyjne można ograniczyć tę ilość o ponad 70 proc. - przekonywał Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".

Dyrektor IŻŻ przywoływał również wyniki badań, które udowodniły, że kampanie prowadzone przez kilka miesięcy w brytyjskich szkołach doprowadziły do zmniejszenia spożycia soli o 25 proc. u dzieci i rodziców. - W niektórych krajach już od kilku do kilkunastu procent młodzieży przed 18 rokiem życia ma nadciśnienie tętnicze. Gdy trwa ono przez 10-15 lat to już w bardzo młodym wieku doprowadza do groźnych zmian naczyniowych - dodał Jarosz.

W ciągu ostatnich lat przybyło danych na temat szkodliwości soli. - Połowa udarów, zawałów serca, rak żołądka, kamica nerkowa, osteoporoza są związane ściśle z nadmiernym spożyciem soli. Obecnie wiemy już, że sól odpowiada także m.in. za postępującą demencję, Alzheimera i szereg innych postaci otępienia. Wiemy już z całą pewnością, że ma także znaczenie dla metabolizmu i rozwoju tkanki tłuszczowej, a w efekcie stanowi ryzyko otyłości brzusznej. Nadmierne spożycie soli doprowadza do przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Wzrost spożycia soli o 1 gram powoduje wzrost ryzyka nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży o 28 proc. i u dorosłych o 26 proc. U osób spożywających więcej soli pobudzany jest środek apetytu, przez co są oni predysponowani do spożycia większej ilości napojów słodzonych - dodał Jarosz.

Dr Mirosław Jarosz przypomniał, że głoszone przez niektórych specjalistów postępy walce z otyłością okazały się przedwczesne. - Owszem, w pewnym stopniu poprawia się sytuacja jeśli chodzi o BMI, natomiast wciąż przybywa populacji z najgroźniejszą otyłością brzuszną. Dlatego nie możemy mówić o walce z epidemią otyłości bez świadomości, że musimy walczyć także ze spożyciem soli - mówił dyrektor IŻŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • artmetic ekonsulting 09-03-2016, 00:43:
Polecamy świadomym konsumentom E-dodatki do żywności.
Artmetic.pl

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH