Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Światowe trendy w cukiernictwie zyskują popularność w Polsce

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 23-11-2017, 13:42
Światowe trendy w cukiernictwie zyskują popularność w Polsce
fot. mat. prasowe

Torty na specjalne okazje mogą być wyjątkowe, przybierać najróżniejsze kształty i wzory. Ich powierzchnie mogą do złudzenia przypomina zwiewną, tiulową suknię lub być udekorowane wzorem nawiązującym do dzieł najlepszych kaligrafów. Poniżej prezentujemy 5 trendów w tworzeniu i dekorowaniu tortów, które przyjęły się na świecie.

W Polsce zauważyć można wyraźny zwrot w kierunku coraz bardziej kreatywnych i interesujących projektów cukierniczych. Popularność zyskały m.in. torty naked cake, w których widać wszystkie warstwy biszkoptu i kremu, czy drip cake, czyli wypieki ze swobodnie spływającą po bokach polewą. Rodzimi cukiernicy nie spoczywają na laurach i stale poszukują nowych, ciekawych inspiracji. Dzięki uważnej obserwacji światowych trendów mogą oni zaskoczyć swoich klientów, wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom. Oto pięć najważniejszych trendów:

Quilling Cake
Technika quillingu narodziła się w okresie renesansu na obszarze Włoch i Francji. Polega ona na zwijaniu cienkich papierowych pasków w rolki, a następnie formowaniu z nich różnych kształtów. Dzięki połączeniu wielu mniejszych, różnokolorowych kawałków papieru, artyści zajmujący się quillingiem są w stanie stworzyć skomplikowane, barwne kompozycje. Motywem przewodnim takich dzieł bardzo często są kwiaty bądź zwierzęta. Niepowtarzalność quillingu urzekła także cukierników, którzy zaczęli w ten sposób dekorować swoje torty. – Wzory quillingowe na torcie muszą być wykonane z masy cukrowej, aby całość dekoracji była jadalna. Ta technika jest bardzo pracochłonna i wymaga dużej precyzji, ale dzięki niej torty sprawiają wrażenie zdecydowanie „lżejszych” i delikatniejszych – mówi Urszula Stępniak z cukierni rzemieślniczej Słodki Muffin.

Sukulenty jak prawdziwe
Sukulenty to specyficzny typ roślin przystosowanych do życia w warunkach ograniczonej dostępności wody. Aby przetrwać muszą ją gromadzić, np. w liściach bądź łodygach, dzięki czemu posiadają dosyć nietypowe kształty. Do sukulentów zaliczamy kaktusy, ale też np. agawę i aloes z ich charakterystycznymi, „mięsistymi” liśćmi. Za granicą sukulenty zaczynają być coraz częściej używane podczas ślubów, jako alternatywny motyw dla popularnych róż czy tulipanów. Oprócz obecności w kobiercach kwiatowych, jako bukiety czy nawet elementy garderoby młodej pary, rośliny te pojawiają się także na tortach ślubnych, a podczas wesela – na serwowanych gościom muffinach. Osoby, które w Polsce zdecydują się na wybór ornamentu w postaci sukulentów, powinny swoje kroki skierować do pracowni cukierniczej, gdyż wtedy mają pewność, że takie ozdoby zostaną wykonane z masy cukrowej i kremu. Dzięki temu taki tort będzie nie tylko oryginalnie wyglądał, ale i dobrze smakował.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH