Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Światowe trendy w cukiernictwie zyskują popularność w Polsce

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 23-11-2017, 13:42
Światowe trendy w cukiernictwie zyskują popularność w Polsce
fot. mat. prasowe

Torty na specjalne okazje mogą być wyjątkowe, przybierać najróżniejsze kształty i wzory. Ich powierzchnie mogą do złudzenia przypomina zwiewną, tiulową suknię lub być udekorowane wzorem nawiązującym do dzieł najlepszych kaligrafów. Poniżej prezentujemy 5 trendów w tworzeniu i dekorowaniu tortów, które przyjęły się na świecie.

W Polsce zauważyć można wyraźny zwrot w kierunku coraz bardziej kreatywnych i interesujących projektów cukierniczych. Popularność zyskały m.in. torty naked cake, w których widać wszystkie warstwy biszkoptu i kremu, czy drip cake, czyli wypieki ze swobodnie spływającą po bokach polewą. Rodzimi cukiernicy nie spoczywają na laurach i stale poszukują nowych, ciekawych inspiracji. Dzięki uważnej obserwacji światowych trendów mogą oni zaskoczyć swoich klientów, wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom. Oto pięć najważniejszych trendów:

Quilling Cake
Technika quillingu narodziła się w okresie renesansu na obszarze Włoch i Francji. Polega ona na zwijaniu cienkich papierowych pasków w rolki, a następnie formowaniu z nich różnych kształtów. Dzięki połączeniu wielu mniejszych, różnokolorowych kawałków papieru, artyści zajmujący się quillingiem są w stanie stworzyć skomplikowane, barwne kompozycje. Motywem przewodnim takich dzieł bardzo często są kwiaty bądź zwierzęta. Niepowtarzalność quillingu urzekła także cukierników, którzy zaczęli w ten sposób dekorować swoje torty. – Wzory quillingowe na torcie muszą być wykonane z masy cukrowej, aby całość dekoracji była jadalna. Ta technika jest bardzo pracochłonna i wymaga dużej precyzji, ale dzięki niej torty sprawiają wrażenie zdecydowanie „lżejszych” i delikatniejszych – mówi Urszula Stępniak z cukierni rzemieślniczej Słodki Muffin.

Sukulenty jak prawdziwe
Sukulenty to specyficzny typ roślin przystosowanych do życia w warunkach ograniczonej dostępności wody. Aby przetrwać muszą ją gromadzić, np. w liściach bądź łodygach, dzięki czemu posiadają dosyć nietypowe kształty. Do sukulentów zaliczamy kaktusy, ale też np. agawę i aloes z ich charakterystycznymi, „mięsistymi” liśćmi. Za granicą sukulenty zaczynają być coraz częściej używane podczas ślubów, jako alternatywny motyw dla popularnych róż czy tulipanów. Oprócz obecności w kobiercach kwiatowych, jako bukiety czy nawet elementy garderoby młodej pary, rośliny te pojawiają się także na tortach ślubnych, a podczas wesela – na serwowanych gościom muffinach. Osoby, które w Polsce zdecydują się na wybór ornamentu w postaci sukulentów, powinny swoje kroki skierować do pracowni cukierniczej, gdyż wtedy mają pewność, że takie ozdoby zostaną wykonane z masy cukrowej i kremu. Dzięki temu taki tort będzie nie tylko oryginalnie wyglądał, ale i dobrze smakował.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 641) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.