Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

"Święto Miodu" w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze

  • Autor: PAP
  • Data: 27-08-2016, 08:29

Degustacje najlepszych gatunków miodów, prezentacje sprzętu pszczelarskiego, pokazy tradycyjnego pozyskiwania miodu, warsztaty artystyczne - to atrakcje „Święta Miodu”, które w niedzielę odbędzie się Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze.

"Wydarzenie w swym zamierzeniu nawiązuje do tradycyjnej kultury ludowej i jest prezentacją tradycji i teraźniejszości związanej z pszczelarstwem. Na jeden dzień skansen zamienia się w krainę tańca i śpiewu oraz miejsce spotkań miłośników rękodzieła, sztuki ludowej i nieprofesjonalnej, smakoszy regionalnego potraw i miodu" - powiedział Damian Danak z Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze.

Na scenie będą występować kapele regionalne: Kryniczeńka z Białkowa, Szli do wsi z Budachowa, Świdniczanie oraz zespoły folkowe Nadija, Karma Trio i solista Jerzy Garniewicz. Tradycyjnie nie zabraknie jarmarku rękodzieła ludowego i artystycznego.

"Sztuka ludowa jest bowiem jedynym z istotnych elementów naszej kultury narodowej, a skansen właściwym miejscem do pielęgnacji i popularyzacji zanikających dziedzin rękodzieła, jak i prezentacji regionalnej twórczości nieprofesjonalnej"- wyjaśnił Danak.

Pozyskiwanie miodu znane było od najdawniejszych czasów. Najstarszą formą pszczelarstwa było bartnictwo występujące powszechnie na terenach zalesionych. Z czasem bartnictwo, związane z prymitywną gospodarką leśną, ustąpiło miejsca nowej formie gospodarki pszczelej, jaką było pasiecznictwo.

W kulturze ludowej pszczoły uważano za zwierzęta święte i czyste, mające bezpośredni kontakt z sacrum. Odgrywały one także niebagatelną rolę w gospodarce wsi jako producentki miodu, wosku, propolisu i innych substancji, używanych w celach magicznych lub obrzędowych.

"Żywiono ponadto przekonanie, że pszczoły są jedynymi zwierzętami posiadającymi duszę. Niegdyś wierzono, że zasuszona pszczoła przechowywana blisko ciała chroni przed bólem zębów, natomiast ukryta w domu zażegnuje niebezpieczeństwo pożaru. Żywa pszczoła przyłożona do rany miała stanowić skuteczny środek przyspieszający gojenie" - powiedział Danak.

Ponadto za czasów piastowskich zaczęto przerabiać miód na alkohol, czyli miody sycone pitne. W dawnej Polsce miód sycony uważany był za najlepszy trunek. Staropolskie miody sycone były robione przy zastosowaniu różnych proporcji miodu czystego (czyli patoki) w brzeczce miodowej, np.: jeżeli na jeden litr patoki było pół l wody to powstawał półtorak - były to miody najmocniejsze. Proporcja 1:1 (czyli pół na pół) dawała dwójniaki itd.

Udział w niedzielnym festynie można połączyć ze zwiedzaniem samego skansenu w Ochli (obecnie w granicach Zielonej Góry), jednego z największych w zachodniej części naszego kraju. Ekspozycje stałe znajdują się na obszarze 13 ha w środowisku zbliżonym do naturalnego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH