Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Tagatoza, nowy zamiennik cukru na szerszą skalę dystrybuowany w Polsce

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 31-03-2016, 12:24
Tagatoza, nowy zamiennik cukru na szerszą skalę dystrybuowany w Polsce
Krem czekoladowo-orzechowy słodzony tagatozą fot. Stewiarnia

Stewiarnia wprowadza na szerszą skalę do Polski serię produktów z tagatozą, która jest cukrem prostym i alternatywą dla tradycyjnie stosowanej sacharozy (cukru buraczanego).  Ma prawie trzy razy mniej kalorii niż cukier buraczany, nie podwyższa poziomu cukru we krwi i nie powoduje próchnicy.

- Wprowadzamy na rynek zarówno słodziki na bazie tagatozy jak i słodycze słodzone tagatozą. Szczególny potencjał ma właśnie tagatoza do użytku domowego, ponieważ zachowuje się zupełnie jak sacharoza (cukier buraczany) – jest łatwa w użyciu, topi się w napojach, jest odporna na wysokie temperatury, karmelizuje się i fermentuje. Takich właściwości nie mają inne naturalne słodziki, takie jak stewia czy ksylitol – mówi Beata Straszewska, właścicielka Stewiarnia.pl.

Na rynku zdrowej żywności jest już naturalny ksylitol, erytrytol i stewia. Kolejna alternatywa dla osób dbających o linię i szukających zastępnika dla cukru to tagatoza. To cukier prosty naturalnego pochodzenia, który ma trzy razy mniej kalorii (1,5 kcal/g) niż powszechnie używana sacharoza (4 kcal/g). Z powodu niskiego indeksu glikemicznego (IG 7,5) jest polecana diabetykom i osobom na diecie. Nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, jak ma to miejsce w przypadku sacharozy.

Tagatoza jest stosowana w produkcji niskokalorycznych słodyczy, przetworów owocowych czy napojów, ale również w branży farmaceutycznej i kosmetycznej.   

Produkty z tagatozą są już dostępne w sklepie internetowym Stewiarnia.pl oraz w sklepach ze zdrową żywnością.

Stewiarnia, założona przez Beatę Straszewską w 2013 roku, sprzedaje produkty w sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach i hipermarketach w całej Polsce oraz poprzez e-sklep.  W ofercie sklepu znajdują się słodziki ze stewii oraz tagatozy, czekolady i cukierki bez cukru oraz owocowe przekąski.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rtgrfddre 23-04-2016, 13:32:
STEWIA tak samo....wszyscy pieją jak naturalny, jak mało tuczący słodzik. To jeszcze dodajcie jak ogromną ilosć chemii trzeba użyć by wydobyć substancję słodzącą z liści STEWII!!!
  • Demerara 02-04-2016, 22:11:
Kolejna chemia i wmawianie ludziom, ze dla ich zdrowia. Nie STEWIA TYLKO GLIKOZYDY STEWIOWE!!!

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH