Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Toruńskie pierniki mają wielu amatorów w kraju i za granicą

  • Autor: PAP
  • Data: 06-09-2015, 18:34

Wielu turystów i mieszkańców Torunia w weekend na Święcie Piernika poznawało tradycje i sposoby wypieku specjałów, z których od wieków słynie miasto. Część z nich mogła samodzielnie przygotować pierniki, a później delektować się ich smakiem i aromatem.

Dużym zainteresowaniem uczestników cieszyło się otwarte przed niespełna trzema miesiącami Muzeum Toruńskiego Piernika, które urządzono w XIX-wiecznych budynkach fabryki pierników. Można w nim zapoznać się jak na przestrzeni kilku wieków powstawały toruńskie pierniki, zobaczyć m.in. piece i formy do wypieku.

Na dziedzińcu muzeum przygotowano pokazy i warsztaty pieczenia pierników. Dzieci i dorośli pod okiem mistrzów z piernikowej fabryki przygotowywali pierniki, począwszy od wyrobienia ciasta z mąki z dodatkiem miodu i aromatycznych przypraw korzennych, poprzez nałożenie do form o różnych kształtach, aż do upieczenia. Później pozostawało już spróbować jak smakuje świeży i własnoręcznie przygotowany piernik, porównać ze smakiem katarzynek i serc ze sklepu.

Tematem ekspozycji w Muzeum Etnograficznym był miód, jako niezbędny składnik do przyrządzenia pierników. Pszczelarze opowiadali o hodowli pszczół, pozyskiwaniu i przechowywaniu miodu. Odwiedzający muzeum mogli też zobaczyć ekspozycję poświęconą bartnictwu - różne typy uli i sprzęt używany przez pszczelarzy.

Na Rynku Staromiejskim urządzono Piernikowy Jarmark, gdzie uczestnicy święta mogli zaopatrzyć się m.in. w pierniki, mąki i miody, czy formy do wypieku pierników.

W ramach Święta Piernika zorganizowano koncert z udziałem znanych solistów i zespołów, zabawę taneczną i liczne konkursy, m.in. graffiti z piernikowymi motywami.

Historia toruńskich pierników sięga XIV w., a ich nazwę wiąże się ze staropolskim określeniem "pierny", czyli "pieprzny". Przez lata w okolicy nie brakowało mąki i miodu, a dzięki krzyżującymi się w Toruniu szlakom handlowym możliwe było sprowadzanie z dalekich krajów takich składników, jak cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa czy kardamon.

Pierniki wypiekano w różnych kształtach, przedstawiały władców, wojskowych, królów, postacie religijne czy zwierzęta. Najsłynniejsze jednak to katarzynki. Jedna z licznych legend o tych piernikach mówi o córce piekarza Katarzynie, która zastępując ojca nie mogła znaleźć form, więc wycięła z ciasta sześć medalionów i je połączyła. Według innej legendy zawdzięczają pierniki nazwę zakonnicy Katarzynie, a ich kształt jest rezultatem przypadkowego zlania się sześciu okrągłych pierników.

Do dziś toruńskie pierniki mają wielu amatorów w kraju i za granicą. Wizyty w sklepach z piernikami są niemal obowiązkowym punktem licznych wycieczek zwiedzających Toruń.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 650) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH