REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W Jaśle powstanie muzeum lizaka? (wideo)

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 23-11-2016, 08:57
W Jaśle powstanie muzeum lizaka? (wideo)
fot. shutterstock

Katarzyna Schabińska, technolog żywności i właścicielka restauracji chce otworzyć pierwsze w Polsce Muzeum Lizaka. Zwiedzający będą mieli możliwość m.in. wąchania aromatów, zabawy barwnikami spożywczymi, a także stworzenia własnego lizaka. Na realizację projektu pomysłodawczyni zbiera środki za pomocą serwisu crowdfundingowego.

REKLAMA

 

Katarzyna Schabińska przyznaje, że tajnikami procesu produkcji słodyczy zafascynowała się już podczas studiów.

- Jestem technologiem żywności i restauratorką. Na temat lizaków i karmelków pisałam swoje prace: inżynierską i magisterską. Zauroczyłam się cukiernictwem w Zakładzie Liwocz w Jaśle (należącym do Gran-Pik Liwocz) w którym pracuję jako technolog. Poznałam tam potęgę wiedzy i zamiłowania ludzi którzy pracują w zawodzie cukiernika - karmelarza nawet przez całe życie. Metoda produkcji skrywa wiele sekretów i nowinek technologicznych, ale sam zakład ze względu na reżimy jakościowe jest zamknięty dla zwiedzających. Z tego powodu chciałabym zdradzić parę tajemnic zaklętych w słodyczach właśnie za sprawą Muzeum Lizaka - mówi.

Jak przyznaje Schabińska, pomysł stworzenia muzeum realizuje wraz z mężem, a także "zespołem do zadań specjalnych", w skład którego wchodzą m.in. pracownicy produkcyjni zakładu Liwocz w Jaśle.

- To ja będę odpowiadała za zasób wiedzy jaki będzie prezentowany w muzeum. Postaram się być łącznikiem pomiędzy zakładem przemysłowym a każdą indywidualną osobą odwiedzającą muzeum. Oprócz wiedzy chciałabym przekazać także pasję, radość i wiarę, że ta historia polskiej słodyczy łączy pokolenia. Głównym realizatorem moich pomysłów, marzeń jest mój mąż Grzegorz Schabiński, który na co dzień opiekuje się naszą restauracją "u Schabińskiej" w Jaśle. Grzegorz nie lubi rutyny więc poszerza działalność o nowe punkty gastronomiczne, masarskie i kateringowe. W projekcie tworzenia muzeum ma zadania twórcze, budowlane i marketingowe - dodaje.

Pomysłodawczyni przyznaje, że zwiedzający Muzeum Lizaka ma poznać historię i dziedzictwo cukiernictwa.

- Szerzenie i pogłębianie wiedzy o składnikach, sposobach, walorach spożywania a samo tworzenie własnego lizaka ma być połączone z zabawą i radością. Na potrzeby Muzeum Lizaka zagospodarujemy cały obiekt o powierzchni prawie 500 mkw. Osoba zwiedzająca najpierw pozna historię słodyczy i rodzaje składników. Będzie mogła dotknąć, powąchać, posmakować, zobaczyć na jakich maszynach były i są wytwarzane. Dowie się jak lizaki-cukierki wyglądały dawniej a jak dziś... a na koniec zrobi swojego lizaka - przekonuje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (18 213) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 171)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH