Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Słodycze i przekąski

W Tłusty Czwartek konsumujemy niemal 100 milionów pączków

Zgodnie z tradycją, pączek w Tłusty Czwartek ma zapewnić szczęście i pomyślność w życiu na cały rok. Nikogo nie powinien więc dziwić fakt, że pączki tego dnia jedzą niemal wszyscy Polacy, a przed cukierniami ustawiają się długie kolejki. Rożne źródła i statystyki podają, że przeciętny Kowalski zjada w Tłusty Czwartek 2,5 pączka, a wszyscy razem konsumujemy ich niemal 100 milionów! Dlaczego pączki zajmują tak szczególne miejsce w naszych sercach?

W Tłusty Czwartek konsumujemy niemal 100 milionów pączków
fot. shutterstock

Pączki uwielbiane są przez dzieci i dorosłych na co dzień i od święta, a w języku polskim funkcjonuje wiele przysłów i powiedzeń z nimi związanych. To pokazuje jak wyjątkowe miejsce zajmuje pączek w naszej tradycji. Wydawać by się mogło, że istnieje w polskim cukiernictwie, podobnie jak Tłusty Czwartek, od zawsze. Nie do końca jednak tak było. Co łączy pączka z Tłustym Czwartkiem i odwrotnie?

– Pączki to jedne z najbardziej tradycyjnych polskich wyrobów cukierniczych – mówi Zuzanna Putka – Twardowska, przedstawicielka czwartego pokolenia w warszawskiej Piekarni Cukierni Putka.

– Również w naszej cukierni pączki mają szczególne znaczenie. Przygotowujemy je zarówno w wersji tradycyjnej z nadzieniem wieloowocowym, z lukrem i skórką pomarańczową, jak i w innych wariantach smakowych – z wiśniami, jagodami i pomarańczą – dodaje Zuzanna Putka-Twardowska.

Dlaczego jemy pączki w Tłusty Czwartek

Geneza Tłustego Czwartku sięga jeszcze czasów starożytnych. Rzymianie hucznie świętując koniec zimy i nadejście wiosny zajadali się tłustymi potrawami, wśród których ważne miejsce zajmowały właśnie pączki. Nie przypominały one jednak tych dzisiejszych – słodkich i puszystych. Wręcz przeciwnie ówczesne pączki były wyrabiane z ciężkiego ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.

Słodkie pączki na polskich stołach zaczęły pojawiać się dopiero w XVI w. W naszej tradycji kulturowej
i religijnej Tłusty Czwartek wypada w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna więc ostatkowy tydzień karnawału – czas, w którym dajemy sobie przyzwolenie na brak umiarkowania w jedzeniu, piciu i zabawie. Spożywanie w tym czasie potraw przygotowywanych na tłuszczu – od wieków symbolu szczęścia i obfitości – ma nie tylko nasycić nas przed długim okresem postnym, ale również zapewnić urodzaj i dobrobyt przez cały rok.  

Pączek idealny

Idealny pączek powinien być przygotowany z ciasta drożdżowego i posiadać charakterystyczną jasną obwódkę – mówi Zuzanna Putka-Twardowska. Nasze pączki produkowane są metodą dwufazową na rozczynie, ze składników najwyższej jakości, na samych żółtkach jaj, pochodzących od kur z chowu ściółkowego. Najpierw sporządzany jest rozczyn. Następnie po około 40 minutach wyrabiane jest ciasto i formowane w małe kulki, które odstawia się do wyrośnięcia na około 100 minut. Po tym czasie pączki smaży się w głębokim tłuszczu – 3 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony – tłumaczy. Na końcu pączki są wypełniane nadzieniem, polewane lukrem i posypywane skórką pomarańczową - dodaje.

więcej informacji:

pączki RSS ALERT    /    Tłusty Czwartek RSS ALERT    /    Putka RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.