Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceprezes Mondelēz: Zdrowie i wygoda to trendy determinujące rozwój rynku przekąsek

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 03-07-2017, 13:22
Wiceprezes Mondelēz: Zdrowie i wygoda to trendy determinujące rozwój rynku przekąsek
Rob Hargrove, Wiceprezes ds. Badań, Rozwoju, Jakości i Innowacji w Mondelēz International. fot. materiały prasowe

Rob Hargrove, Wiceprezes ds. Badań, Rozwoju, Jakości i Innowacji w Mondelēz International zdradza w rozmowie z portalspozywczy.pl dwa najważniejsze trendy na rynku przekąsek. W tym segmencie rządzić będą zdrowie i wygoda.

Mondelēz International skrupulatnie przygląda się trendom panującym obecnie na rynku słodyczy. Rob Hargrove wskazał dwa najważniejsze.

– Uważnie śledzimy rynek przekąsek i wiemy, że jest on w fazie rozwoju – obecnie obserwujemy dwa wyraźne trendy, które chciałbym wyróżnić. Pierwszy z nich to wzmożone zainteresowanie zdrowszymi produktami. Konsumenci oczekują, że zaoferujemy im samym i ich rodzinom przekąski pożywne. Liczy się nie tyko wygląd produktu, lecz również jego wartość odżywcza. Drugi trend to dążenie do wygody, które wymaga odpowiedniego formatu i opakowania dla każdej okazji sięgnięcia po przekąskę. Z tymi wyzwaniami będziemy oczywiście starali się uporać w Centrum Badań, Rozwoju i Jakości Mondelez we Wrocławiu – tłumaczył Wiceprezes ds. Badań, Rozwoju, Jakości i Innowacji w Mondelēz International.

Wspomniane trendy mają ogromny wpływ na założenia produkcyjne marek stanowiących portfolio spółki.

– W Mondelēz International zobowiązaliśmy się dbać o zdrowie i samopoczucie naszych konsumentów. Do roku 2020 planowaliśmy zwiększyć udział tzw. produktów spełniających określone kryteria odżywcze, do 25%. Na koniec roku 2014 osiągnęliśmy poziom 23%, a rok później 25,5%. Miło nam również poinformować, że wypełniliśmy kolejny cel – zwiększenie udziału produktów pakowanych indywidualnie, o wartości odżywczej nie przekraczającej 200 kalorii o 25% - na koniec roku 2015 odnotowaliśmy ich wzrost o 26% w porównaniu z 2012. Zwiększyliśmy również zawartość pełnego ziarna zbóż w naszych produktach o 25%. Dodatkowo planujemy zmniejszyć zawartość sodu i nasyconych kwasów tłuszczowych o 10% w całej ofercie – ocenił Rob Hargrove.

Z początkiem czerwca firma Mondelēz Int. uruchomiła w Bielanach Wrocławskich Centrum Badań, Rozwoju i Jakości. Inwestycja pochłonęła blisko 17 mln dolarów. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH